Energiekste woningen voor Triemen en Westergeest

Triemen

Triemen en Westergeest hebben hun ‘energiekste woning' gekozen. De huizen van de families Veenstra, Triemen 54 te Triemen, en De Vries, Trekwei 2 te Westergeest, zijn dinsdagmiddag in dorpshuis De Bazuin in Triemen uitgeroepen tot winnaars. Beide huizen kregen van de juryleden de meeste punten op het gebied van energiezuinigheid en uiterlijk.

De woning in Triemen is in 2007 gebouwd. De familie Veenstra gebruikt groene stroom en wekt zelf ook energie op met veertig PV-panelen op de schuur bij het huis. Naast een cv wordt de woning ook verwarmd door een houtkachel, waar zelfs op wordt gekookt. De woning van de familie De Vries uit Westergeest staat aan de Strobosser Trekfeart. Het huis uit 2003/2004 scoorde hoog dankzij de aanwezigheid van 60 zonnepanelen, de uitstekende isolatie, zuinige vloerverwarming en het gebruik van duurzame materialen. De verkiezing energiekste woning is een initiatief van het Platform Wonen in Kollumerland. Platform-voorzitter Hilbrand Visser deelde in Triemen prijzen uit aan de stemmers en de huiseigenaren. „In Westergeest kreeg ook de woning met bedrijfsruimte van de familie Adema veel punten, hier wordt met een houtkachel vernuftig gestookt op schoon houtafval uit de timmerwerkplaats. Uiteindelijk gaf de ruimtelijke kwaliteit van het huis van de familie De Vries de doorslag.” Jurylid Ap Timmermans, directeur van welstandscommissie Hûs en Hiem, liet zich lovend uit over de verkiezingscampagne en de investeringen van de woningeigenaren in duurzaamheid. Alle dorpen in de gemeente Kollumerland mogen hun energiekste woning kiezen. Over enkele weken start de verkiezing in Warfstermolen. Met de verkiezingscampagne wil het Platform de inwoners stimuleren energiezuinige maatregelen te nemen voor lagere woonlasten.

Auteur

redacteur