Friese vormgeversprijs naar meubelontwerper Gjalt Pilat

Twijzel

Gjalt Pilat uit Twijzel heeft met de tafelserie ‘Pake Sytse' de Vredeman de Vriesprijs voor Vormgeving 2011 gewonnen. Dat heeft gedeputeerde Jannewietske de Vries vrijdagmiddag bekendgemaakt.

Grafisch ontwerper Gert Jan Slagter kreeg twee eervolle vermeldingen. Deze zijn voor het tijdschrift van Museum Belvédère en voor het boekontwerp van ‘Feroarings fan stal', de Friese vertaling van Ovidius' Metamorphosen. De tafelserie ‘Pake Sytse' is gebaseerd op de klokkenstoel. Dat is een historische, houten stellage voor kerkklokken die vooral in de noordelijke provincies voorkomt. Deze constructie nam meubelontwerper Gjalt Pilat als uitgangspunt voor een nieuwe tafelserie, die bestaat uit een rechthoekige en een ovalen tafel in walnotenhout en een hoge tafel in eikenhout. De jury koos uit 86 ingezonden ontwerpen unaniem voor Pilat. Uit het juryrapport: “Eigenheid, eigenzinnigheid, puurheid, ambachtelijkheid en een door de jaren heen volgehouden hoge kwaliteit. Pilat stoort zich niet aan trends. Hij is trouw aan zichzelf. Zijn werk is puur, ambachtelijk, sober. De kracht van eenvoud. Hij brengt de dingen terug tot hun meest elementaire vorm en daarmee staat hij met twee benen in de Nederlandse traditie.'' Met de Vredeman de Vriesprijs voor Vormgeving wil de provincie Fryslân een impuls geven aan de belangstelling voor vormgeving in Fryslân. Behalve de winnaar wees de jury ook vijf eervolle vermeldingen aan, waaronder twee ontwerpen van Gert Jan Slagter. De andere drie vermeldingen waren voor Tryntsje Nauta en Meindert Talma voor 'De zee roept', een ontwerp van Jelle F. Post; Anneke Langenberg voor het ontwerp ‘eltsenientje', hoofdbedekkingen voor mensen die door een chemokuur tijdelijk geen haar hebben; Jenna Postma voor ‘Woolly', een sjaal (met een gloeilampje erin) gemaakt van gekleurde schapenwol die zo lang is, dat je ook je voeten erin kunt stoppen. De prijsuitreiking vond plaats in het provinciehuis in Leeuwarden. Nicole Uniqole, verbonden aan het Platform Ambachtseconomie en een van de drijvende krachten achter de beurs Meesterlijk voor Design en Ambacht, hield een lezing ter gelegenheid van de prijsuitreiking. De tentoonstelling naar aanleiding van de Vredeman de Vriesprijs voor Vormgeving 2011 is nog tot en met 6 november te zien in het Fries Museum.

Auteur

redacteur