Nieuwe naam sporthal Nes op Ameland is Jaap Klaassenhal

Sporthal De Slenk

De sporthal van Nes gaat Jaap Klaassenhal heten. Jaap Klaassen, hij overleed in 1979 plotseling, was voormalig directeur gemeentewerken, raadslid, wethouder, loco-burgemeester en Sinterklaas. In het dagelijks leven was hij eigenaar van Warenhuis Van den Brink.

Onder zijn bewind is de sporthal van Nes tot stand gekomen. Die sporthal heet nu ‘De Slenk,’ genoemd naar de slenk die ten westen van Nes lag en die met haar stroom het eiland bijna doormidden brak. Rudolf Teuben van Ameland ’82 diende tijdens de raadsvergadering van 31 oktober het initiatiefvoorstel namens zijn fractie, CDA en VVD in. Algemeen Belang Ameland ziet weten liever een straat naar Klaassen te vernoemen en de PvdA is helemaal geen voorstander om gebouwen naar personen te vernoemen. ,,Als een gebouw geprivatiseerd wordt, is de naam zo maar foetsie en staat er in no-time een biermerk op de gevel,’’ verklaarde Tonnie Overdiep (PvdA). ,,Of een gebouw wordt afgebroken.’’ ,,Klaassen verdient een straat,’’ verduidelijkte Tineke Hemminga (PvdA) het standpunt van haar fractie nog maar eens. De PvdA stemde als enige fractie om die reden tegen het voorstel. Jetta Klaassen-van den Brink, weduwe van Jaap Klaassen, zat op de publieke tribune en reageerde verheugd op de uitkomst. ,,Ik had er niet op gerekend. Het kwam als een verrassing. Ik ben blij dat het eindelijk zover is gekomen.’’

Auteur

Bertus Koopmans