Prof. Casimirschool Kollum wint Wâldpykbokaal

Earnewâld

Vier schoolklassen uit vier gemeenten in het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden streden donderdag om de felbegeerde Wâldpykbokaal. Dit als jaarafsluiting van het meerjarige scholenproject waarbij de kinderen van groep 7 en 8 van de basisscholen in het gebied Ambassadeurs van hun landschap worden. Het project wordt georganiseerd door het IVN, in nauwe samenwerking met Landschapsbeheer Friesland, de agrarische natuurvereniging Noardlike Fryske Wâlden en de gemeentelijke NME centra. Dit jaar deden 835 kinderen mee aan het project.

Het was een dolle boel in De Buitenplaats in Earnewâld, want alle tachtig deelnemende kinderen hadden zich uitgedost als Wâldpyk en waren vastbesloten met de bokaal naar school terug te gaan. Björn, de gekke presentator in glittertjesjasje, leidde de kinderen feilloos door de drie spelrondes. Eerst werd het Wâldpyklied ‘Allegear nei bûten’ ten gehore gebracht. De kritische jury, bestaande uit de bestuurders van de in het project samenwerkende organisaties, keek wie het meest origineel, verstaanbaar en enthousiast was. In de Quiz toonden de kinderen wat ze in het project geleerd hebben: over elzenproppen, elzenhaantjes en het onderhoud van de singels. Toen werd het echt spannend: geholpen door hun eigen wethouder deden de kinderen een estafette elzenstammetjes zagen. Na een spannende extra vragenronde, omdat de klassen twee aan twee gelijk geëindigd waren, ging de Professor Casimirschool uit Kollumerland met de Wâldpykbokaal naar huis. De Fontein uit Dantumadiel werd tweede, De Stile en It Kruirêd uit Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel eindigden op een gedeelde derde en vierde plaats. Alle kinderen kregen een certificaat dat ze nu echt Ambassadeur van de Noardlike Fryske Wâlden zijn. In dit scholenproject, dat nog tot en met 2013 loopt, gaan de kinderen, na een voorbereiding op school, een hele dag naar een boer in de buurt. Hier leren de kinderen wat er zo bijzonder is aan de elzensingels in het gebied. Een speciaal opgeleide educatief vrijwilliger neemt ze mee in de planten- en dierenwereld in de elzensingel. Onder leiding van medewerkers van Landschapsbeheer Friesland helpen de kinderen met het onderhoud van de singel: het zagen van bomen en struiken die te groot zijn geworden. Ieder jaar wordt afgesloten met de Strijd om de Wâldpykbokaal. (Foto's: Betty Zijlstra)

Auteur

Bertus Koopmans