Nieuwe bundel Dokkumer Jaap Mellink

Dokkum

Van Jaap Mellink is bij uitgeverij Friese Pers Boekerij een nieuwe bundel uitgekomen.

'Gedragen Door De Wind' is de vierde bundel van de Dokkumer, die opnieuw gedichten combineert met foto's die hij in Noordoost-Friesland heeft gemaakt. Een deel van de gedichten en foto's is het afgelopen jaar gepubliceerd in de abonneekrant Nieuwsblad Noordoost-Friesland. In de nieuwe bundel speelt de wind vaak een rol, al wil Mellink niet spreken van een thema. ,,Ik ben geen echte dichter en dit is ook geen literatuur, maar ik maak er wel veel werk van. Ik vind het leuk om met woorden en beelden te spelen. Het moet bij mij ook rijmen. Dat beperkt de mogelijkheden, maar dwingt je om creatiever te zijn. Ik wil het klein houden, het moet duidelijk en krachtig zijn.'' Van de drie eerdere bundels die van Mellink sinds 2003 zijn verschenen zijn duizenden exemplaren verkocht. ,,Het zijn dingen die de mensen begrijpen en herkennen. Ik laat mensen dingen zien die ze zelf nog niet hadden opgemerkt. En dat geldt vaak ook voor de foto's. Het is mooi als mensen door mijn foto's de schoonheid zien van de dingen waar ze dagelijks aan voorbij gaan, dat ze trotser op hun eigen omgeving worden. Vanaf het begin is dat ook mijn motto geweest: Kijk naar het gewone en ontdek het bijzondere.'' Foto: Anja Mellink

Auteur

Monique Westra