Enkelband voor burgemeester Waanders

Dokkum

Burgemeester Marga Waanders van de gemeente Dongeradeel draagt volgende week vijf dagen een elektronische enkelband. Zij doet dit vrijwillig.

Net als echte veroordeelden krijgt zij daarbij bewegingsbeperkingen opgelegd en moet zij 's avonds voor een bepaalde tijd thuis zijn. Met het initiatief wil Reclassering Nederland de kennis over elektronisch toezicht onder burgemeesters vergroten. Eerder al kregen ook rechters en officieren van justitie een enkelband aangemeten. Behalve Marga Waanders staan ook de burgemeesters van Assen, Leeuwarden, Aa en Hunze en Winschoten volgende week onder elektronisch toezicht. Een aantal plekken in de woonplaatsen van de deelnemende burgemeesters is voor hen gedurende de week verboden gebied. Komen ze daar toch, dan worden ze, net als in het echt, gebeld door een reclasseringsmedewerker. Er zullen geen sancties worden opgelegd, laat de Reclassering weten.

Auteur

Koos Molenaar