Crossbeurs in Noardburgum

Noardburgum

Sinds 2009 organiseert de Stichting Autocross Noordbergum (SACN) éénmaal per jaar een cross tweedaagse in Noardburgum.

Tijdens deze crossdagen komen veel coureurs in de baan om te strijden voor de dagoverwinning. Sinds 2010 zijn aan de vooravond van de autocross op zaterdag grasbaanraces toegevoegd aan het evenement. Een succes, zonder meer. Tijdens de wedstrijden is er voor het publiek echter geen mogelijkheid om de techniek van de motoren en auto’s goed te bekijken, want wil men dit wel doen dan worden de races op de baan gemist. Anderzijds zijn de motoren en crossbolides vaak smerig en moeten monteurs deze weer gereed maken voor de volgende manches. Wat zou het dan ook leuk zijn om in alle rust eens een crossmotor of -auto van heel dichtbij te bekijken. Hoe zit dat eigenlijk met de techniek van twee keer een 1000cc motorfietsblok gebouwd achter een sprintbolide. Dit was namelijk de winnende combinatie in de Sprintklasse 2000cc afgelopen zomer. En wie wil er nu niet eens een stockcar inspecteren, want wat doet die grote spoiler eigenljik op het dak? Genoeg ingrediënten een tweedaagse crossbeurs te organiseren. Samen met vrijestandaard.nl gaat de SACN op 10 en 11 maart 2012 een crossbeurs in Noardburgum organiseren voor het publiek. Het is de bedoeling om alle klassen op de beurs te zien te krijgen. Van de beschikbare standruimte is inmiddels al 95% gevuld. Dat betekent dat er bijna honderd standhouders aanwezig zullen zijn. De winnaars in Noardburgum 2011 van de Sprintklasse 2000cc en Vrije standaardklasse hebben hun medewerking al toegezegd. Ook de bolides van de Nederlandse kampioenen van 2011 zullen te zien zijn en een nieuwe klasse waarmee de Noordelijke Autocross Club (NAC), de Rodeo V8 klasse, zal voor het eerst in Noardburgum te bewonderen zijn. Verder zal de bezoekers in drie stappen kunnen gaan bekijken hoe een vrije standaardauto wordt opgebouwd. Naast de crossauto’s en -motoren zullen er ook promotiestands zijn van collega crossverenigingen en wedstrijdorganisaties. Op een speciaal projectiescherm kan de belangstellende prachtige oude beelden gaan zien van wedstrijden uit vervlogen jaren.

Auteur

Bertus Koopmans