VIOD Vrouwen op tandvlees door in bekertoernooi

Zwolle

Het lot had de twee favorieten voor de titel in de landelijke eerste klasse B - VIOD en Be Quick ’28 - zaterdag aan elkaar gekoppeld in de derde ronde van het bekertoernooi.

Met uitzondering van de eerste tien minuten, dicteerde de ploeg uit Zwolle de eerste helft. Na rust stelde VIOD orde op zaken, al ontliepen beide elftallen elkaar nauwelijks. Uiteindelijk verlieten de Driezumers met een 1-2 overwinning Zwolle en gaan zij verder in de strijd om de KNVB districtsbeker Noord. Over twee weken zijn de Zwollenaren te gast op sportpark Treffers Heech, maar dan voor de competitie. Zaterdag kwam VIOD weer door een vroege treffer op voorsprong. Nadat Hilde van der Meulen net buiten het strafschopgebied was onderuit gehaald, schoot Elissa Halbesma de door scheidsrechter Roel Dijkstra toegekende vrije trap keihard achter doelvrouw Mariëtte de Ruiter. VIOD had volop problemen met het tweespitsensysteem van Be Quick ’28, waardoor veel ruimte op de flanken ontstond. Ook speelden de Zwollenaren verzorgder voetbal. Dit leidde uiteindelijk tot de gelijkmaker van Martine Otten. In de rust stelde VIOD-trainer Gideon van Ligten orde op zaken en waren de rollen omgekeerd. De achterhoede straalde weer rust en zelfvertrouwen uit, waardoor VIOD langer in balbezit bleef. Hierdoor ontstonden ook enkele kansen. Bij de tweede kans van Grytsje Jongsma was het raak. Zij bracht met een schot van ongeveer twintig meter VIOD op een 1-2 voorsprong. VIOD claimde in de slotfase een penalty toen Joukje Smeding op weg ging naar de bevrijdende derde treffer. Iedereen in het VIOD-kamp zag dat deze poging door een handsbal teniet werd gedaan, behalve de leidsman.

Auteur

Bertus Koopmans