Landelijke VrijwilligersAward voor Jeugdhonk De Knuppel

Anjum

De jeugdige vrijwilligers van Jeugdhonk De Knuppel in Anjum hebben de landelijke Meer-dan-Handen-VrijwilligersAward gewonnen.

De bijbehorende prijs van € 5000 kregen ze woensdag uit handen van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten en Ivo Niehe. Dat gebeurde in het bijzijn van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet in het DeLaMar Theater in Amsterdam. De jury bestond uit zeven leden van het Nationaal Comité en Marieke van Schaik (VriendenLoterij). Jeugdhonk de Knuppel won op 29 oktober op het Meer-dan-Handen vrijwilligersfeest van Dongeradeel en Dantumadiel de prijs voor Dongeradeel in de categorie 'Jong Talent / Competentie'. Jeugdhonk De Knuppel Anjum-Dongeradeel bestaat uit een groep jonge actieve vrijwilligers vanaf 15 jaar. De jury vindt dat ze een voorbeeldfunctie hebben voor andere jongeren in het dorp en de omgeving. Ze zijn belangrijk voor de leefbaarheid van het platteland. Daarnaast is het werk belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van de vrijwilligers: zij leren vergaderingen beleggen en leiden, activiteiten organiseren en plannen, financieel beheer, overleg met gemeente en instanties, etc. De doelstelling van de vrijwilligers was aanvankelijk jongeren een legale plek geven waar zij elkaar kunnen ontmoeten en onder elkaar kunnen zijn. Deze plek is door zelfredzaamheid en goed overleg met de gemeente gerealiseerd. Jongeren kunnen elkaar hier enkele avonden per week en in het weekend ontmoeten. Het jeugdhonk wordt volledig gedragen en uitgevoerd door jongeren. Een à tweemaal per jaar organiseert De Knuppel een activiteit voor alle inwoners van het dorp. Zo is er al eens een grote barbecue geweest en wordt een zeskamp voorbereid. FOTO FOKKE WESTER

Auteur

Koos Molenaar