Groningers plegen inbraken op Ameland en overvallen snackbar

Hollum

Dat was schrikken voor de 21-jarige Groninger, toen hij officier van justitie Thea Pitstra vrijdag 48 maanden cel -waarvan zes voorwaardelijk- tegen zich hoorde eisen. Geen misselijke eis, maar de Groninger had het er dan ook naar gemaakt, vond Pitstra.

De man werd op 1 augustus samen met zijn maat, een 20-jarige inwoner van Midwolda, op Ameland aangehouden. Het duo reed in een gestolen auto, een Subaru, en er was ook nog eens drank in het spel. De 20-jarige zette het op een lopen en slaagde er in eerste instantie in te vluchten. Hij werd later alsnog opgepakt. In de auto lagen allerlei spullen die afkomstig waren van diefstallen en woninginbraken die het duo in het weekend in Hollum had gepleegd. Om op Ameland te komen hadden ze benzine gestolen bij een tankstation aan de Rondweg Noord in Dokkum. Dat hadden ze hoogstwaarschijnlijk een paar dagen eerder ook al gedaan. Toen waren ze in het gezelschap van een 26-jarige man uit Ter Apel. Ze waren op weg naar Tzummarum, waar ze om ongeveer half acht 's avonds een snackbar overvielen. De eigenaar van de snackbar werd bedreigd met een mes en een vuistbijl. De Ter Apeler was in de auto blijven zitten terwijl zijn twee maten de overval pleegden. De officier eiste voor hem een celstraf van 24 maanden waarvan zes voorwaardelijk. Pitstra wil dat de verdachten de eigenaar van de snackbar een schadevergoeding betalen. Het slachtoffer diende een schadeclaim in van bijna 1900 euro. Verder lagen er schadeclaims van de eigenares van de Subaru, twee eilanders die slachtoffer waren van een inbraak en het tankstation in Dokkum. In totaal wordt er ruim 1100 euro van de Groningers gevorderd, plus de claim van de uitbater van de snackbar. De rechtbank hield de zaak tegen de Midwoldenaar aan, in afwachting van een psychologisch rapport. Uitspraak: 23 december.

Auteur

Koos Molenaar