Eis 200 uur werkstraf voor mega-wietkwekerij Feanwâlden

Feanwâlden

ÂLDEN – Tegen twee mannen die verdacht worden van het runnen van een grote wietkwekerij in een boerderij aan de Kúkhernewei bij Feanwâlden, zijn dinsdag bij de Leeuwarder rechtbank werkstraffen en voorwaardelijke celstraffen geëist.

Het tweetal, een 41-jarige Leeuwarder en een 36-jarige man zonder vaste woonplaats, woonde in het voorste deel van de boerderij, de hennepplanten stonden in vier zeecontainers in het achterste deel. Omwonenden hadden de politie ingeseind. Verdachte bewegingen rondom de boerderij -het binnenbrengen van de zeecontainers, nachtelijke ritjes met aanhangwagens- hadden de buurtbewoners op scherp gezet. Uit informatie die door de Nuon werd verstrekt bleek dat er een opvallend patroon in de elektriciteitsafname was. Precies om de twaalf uur was er een toe- of afname van het stroomgebruik. Een patroon dat bij een hennepkwekerij past. Op 3 november 2010 belde de politie aan. De Leeuwarder deed open. Hij maakte een opgeluchte indruk en bracht het bezoek meteen naar de hennepplantjes. Ze stonden in de zeecontainers en drie andere ruimtes. Dat hij opgelucht was, klopte volgens de Leeuwarder wel. De kwekerij was hem min of meer boven het hoofd gegroeid. De Leeuwarder was via een kennis in de boerderij komen wonen. De boerderij was opgekocht door de provincie in verband met de aanleg van de Centrale As. De Leeuwarder woonde als een soort antikraak in het pand. De man zat in grote geldnood nadat zijn lasbedrijf in een faillissement terecht was gekomen. Zijn openhartigheid vormde een schril contrast met de ontkennende houding van zijn medeverdachte. Die beweerde dat hij nooit iets van de plantage heeft geweten. Het feit dat er op de bovenverdieping van het woonhuis, waar hij woonde en sliep, ook wietplanten zijn gevonden, deed daar niets aan af. 'Die waren niet van mij', zei de man. Volgens de Leeuwarder, zijn voormalige werknemer, was de 36-jarige aangetrokken vanwege zijn groene vingers. De man verzorgde de plantjes. Dat scheen hem niet altijd even goed af te gaan. Volgens de Leeuwarder was er van de twee keer dat er was geoogst, een oogst deels mislukt. De kwekerij had eenmaal 600 en een keer 800 gram hennep opgebracht. Kennissen hadden geholpen met het knippen van de plantjes. Via een kennis bij de provincie mocht de Leeuwarder antikraak in de boerderij wonen. Officier van justitie Sytse Kooistra concludeerde dat het niet anders kan dat de 36-jarige ook een rol heeft gespeeld bij het telen van de wietplantjes. De Leeuwarder had er volgens Kooistra geen enkel belang bij de man erbij te lappen. De officier eiste voor beide verdachten een werkstraf van 200 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf. Verder eiste de officier een onvoorwaardelijke gevangenisstraf die gelijk is aan de tijd die de verdachten in voorarrest hebben doorgebracht. De mannen hebben twee weken vastgezeten. Kooistra kondigde ook meteen een Pluk-ze vordering aan: te zijner tijd zal hij de rechtbank verzoeken de verdachten het geld dat ze hebben verdiend met de verkoop van wiet af te nemen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de strafzaak.

Auteur

Anne de Jong