Ontsnapte koeien in de Trekvaart bij Kollum

Kollum

Zondagavond net iets voor zes uur kreeg de brandweer van Kollum de melding dat er een dier in het Kollumerkanaal lag, maar later werd deze melding omgezet naar koeien in de Trekvaart aan de Trekweg.

Na enig speurwerk werden de dieren gevonden. Vier koeien waren in de Trekvaart beland, ter hoogte van de tennisbanen. Verderop in een sloot stond ook een koe. Na overleg werd door de brandweerlieden assistentie gevraagd van de brandweer Buitenpost. Die kwam met twee voertuigen om te helpen. Het bleek dat er zestig koeien waren ontsnapt bij een boerderij aan de Tollingawei. In eerste instantie werd geprobeerd de koe uit de sloot te trekken met behulp van omstanders, maar uiteindelijk is het dier met een shovel uit de sloot geholpen. Bij de vier koeien die in de Trekvaart stonden was zwaarder materiaal nodig. Na anderhalf uur werden ze op het droge gezet. De vermoeide koeien zijn daarna weer teruggebracht naar de stal om bij te komen van dit avontuur. De Trekweg was anderhalf uur afsloten voor alle verkeer zodat de hulpverleners hun gang konden gaan. Foto’s: Fokke Jongsma

Auteur

Anne de Jong