VIOD vrouwen derde op Diamanttoernooi

Marum

Door de geregisseerde opzet van het prima georganiseerde Diamanttoernooi in Marum was het niet zo moeilijk te voorspellen welke teams de laatste vier zouden halen.

De organisatie had in al haar wijsheid besloten om in de A-categorie de hoogst spelende verenigingen in twee van de vier poules te plaatsen. Daarbij kwam ook nog een keer dat deze beide poulewinnaars (VIOD en Drachtster Boys) elkaar in de finaleronde in een vroegtijdig stadium troffen. Deze wedstrijd was de spannendste en kwalitatief beste van het toernooi, die VIOD moest winnen om zich te plaatsen voor de finale. Drachtster Boys had eerder overtuigend de twee vorige duels met 5-0 gewonnen van VIOD dames 3 en Lycurgus 1. Laatstgenoemde vereniging stuntte tegen VIOD vrouwen 1 door een gelijkspel uit het vuur te slepen. Een spervuur van aanvallen leidde niet tot doelpunten voor de Driezumers. VIOD dames 3 kon vanzelfsprekend geen potten breken in dit voetbalgeweld. Toch werd er verdienstelijk tegen Lycurgus gelijk gespeeld en daarmee de spreekwoordelijk eer gered. Tegen Ere-divisionist Drachtster Boys speelde VIOD 1 wel haar beste wedstrijd. Vooral in het eerste bedrijf had de ploeg van Gideon van Ligten de Drachtsters in een houdgreep. Dit leidde tot een verdiende voorsprong toen Elissa Halbesma uit een vrije trap keepster Corian Wever kansloos liet. Maar VIOD kon in het vervolg de houdgreep niet vasthouden en beging weer de traditionele fout door in plaats van voor- nu achteruit te gaan verdedigen. Het zeer geroutineerde Drachtster Boys benutte in de persoon van Brenda Bekkema het enige kansje, 1-1. In de hectische slotfase waar international Atty Eelkema (Drachtster Boys) en Lotte Donath (VIOD) nog een tijdstraf ontvingen, konden geen van beide meer scoren. In de andere poule had het dappere Stiens zeker een plaatsje bij de laatste vier verdiend. In de eerste poulewedstrijd was een overwinning op de latere finalist Be Quick Dokkum zaal terecht geweest. Een counter werd het team van Tjamme Valk noodlottig; Ieke Bakker zorgde voor een grafstemming bij Stiens. Die ploeg viel op doelsaldo buiten de prijzen. VIOD won de strijd om het brons tegen Be Quick Dokkum veld. Nadat de reguliere speeltijd (1-1) geen winnaar opleverde moesten penalty's beslissen wie de troostprijs mee mocht nemen naar Noordoost Fryslân. Omdat keepster Joukje van der Meer drie van de vier penalty's tegen wist te houden kwam deze bij VIOD terecht. Ook in de finale (0-0) moesten penalty's de winnaar aanwijzen. Drachtster Boys was iets koelbloederiger dan Be Quick veld en prolongeerde hierdoor de titel. Voor foto's klik hier

Auteur

Bertus Koopmans