Kunst, cultuur en handel in Burdaard

BURDAARD

Op zaterdag 17 maart is er in Burdaard van alles te zien, te doen en te beleven. Verschillende kunstenaars stellen hun werk ten toon in verschillende kunstzinnige broedplaatsen. In het MFC is er theater, dans, een brocante markt en veel lekkers te proeven. Buiten vindt er een kofferbaksale plaats. Daarnaast zijn er verschillende kraampjes en is er een springkussen voor de kinderen.

Vanaf 10.00 tot en met 16.00 uur zijn de bezoekers welkom. Dan is het MFC open, vinden er dansdemonstraties plaats en speelt Ruurd Wiersma een preview van zijn Experience. Vanaf 10.00 uur openen ook de kunstzinnige broedplaatsen hun deuren.

Kunstzinnige broedplaatsen

Aan de Steendamsterweg nummer 5, staat De Ferdivedaasje, de kleinschalige galerie van Jantina Dotinga-Koopman. Zij runt deze galerie samen met haar zus Susan. Liefhebbers van handgevormde keramiek en raku, zijn hier aan het juiste adres. Raku herken je aan het glazuur met craquelé op zwart geblakerde klei. Autodidact Piety Weidenaar huist op 17 maart ook in De Ferdivedaasje. Zij laat schilderijen van haar hand zien. Kersverse Burdaarder Ekke de Vries, eveneens autodidact. Schildert hoofdzakelijk olieverf schilderijen van schepen, zeegezichten en landschappen. Ook Ekke klapt op De Ferdivedaasje zijn ezels open.

Pro Rege

In voormalige Pro Rege houdt Léon van Kuijk open atelier. Léon studeerde aan de Gerriet Rietveld Academie. Zijn multimediale achtergrond heeft veel invloed op zijn omvangrijke oeuvre. Van schilderijen tot digitale grafiek en van tekeningen tot ruimtelijke objecten. Léon heeft zijn deuren het gehele weekend open van 11.00 uur tot en met 18.00 uur.

Kaarsen maken

Kaarsenmakerij JoHpie opent de deuren van zijn winkel. Op gezette tijden geeft hij een demonstratie kaarsensnijden. Dit doet hij aan Dominee R.H. Kuipersstraat 4.

MFC Het Spectrum

In MFC Het Spectrum bruist het van de indrukken op 17 maart. De Ruurd Wiersma Experience speelt vanaf 13.00 tot en met 15.00 ieder uur een preview van het spektakel dat vanaf mei definitief losbarst. Daarvoor, om 11.00 uur geeft de volksdansgroep van Burdaard een demonstratie.

Dit alles in de omgeving van de brocante markt met verschillende kraampjes. Ook is er ruimte voor kunst. Hans Krakou uit Bartlehiem neemt de bezoekers mee in zijn kunstzinnige wereld. Buiten MFC Het Spectrum vindt een kofferbaksale plaats. Handelaren kunnen vanaf hun auto spullen aan de man brengen. Antje Postma maakt taarten en bonbons. Op 17 maart laat ze bezoekers haar eigen gemaakte bonbons proeven.

Jislumerdyk

Monique Reitsma heeft haar woonhuis opengesteld voor publiek. Naast haar werk als coach en therapeut heeft zij één grote hobby. Het maken van beelden. Dit doet zij onder andere Atelier Apart in Leeuwarden. Naar eigen zeggen met een gezellige groep mensen. Juist die gezelligheid wil zij de zeventiende ook in haar eigen huis creëren. Dit doet zij niet alleen, maar samen met Diana Leenards. Monique is de cursist van Diana en tevens een goede vriendin. Diana maakt beelden van ijzeren frames die opgebouwd worden met twee componenten klei. Humor en relativering spelen een belangrijke rol in haar werk. Diana neemt meerdere van haar cursisten mee.

Op ‘e Hichte

Ook het gebouw Op ‘e Hichte is een van de kunstzinnige broedplaatsen. Wilma Bron en Irene Loonstra dopen het gebouw tijdelijk om tot hun atelier. Wilma laat potloodtekeningen, olieverf schilderijen en bronzen beelden zien. Een andere tak van sport is keramiek. Een sport waar Irene Loonstra volledig in thuis is. Haar atelier is gevestigd in de oude melkfabriek van Marrum. Hier geeft zij cursussen, organiseert ze bedrijfsuitjes, maar bovenal maakt deze gediplomeerd keramiste hier kunst.

Wat: Kunstroute en brocante markt

Wanneer: 17 maart van 10.00 uur tot en met 16.00 uur

Waar: In en om Burdaard, MFC Het Spectrum, voormalig Pro Rege, Op ‘e Hichte, Jislumerdyk & Steendamsterweg


Auteur

Redacteur