De Friese Elfstedentocht van de Jaguar Daimler Club Holland

DOKKUM

Wie in het weekeinde van 21 en 22 april 2018 een bezoek brengt aan het Friese platteland of één van de eeuwenoude steden, loopt kans te stuiten op een bijzonder schouwspel.

Tientallen oogstrelende Britse oldtimers rijden dat weekeinde de iconische Elfstedentocht, die zo onlosmakelijk is verbonden met de historie en de identiteit van de provincie.

De auto’s zijn van de al even iconische automerken Jaguar en Daimler. Deze merken zijn nauw verwant, en de liefhebbers hebben zich daarom in 1976 verenigd in de Jaguar Daimler Club Holland (JDCH). Slechts eenmaal organiseerde deze club met 2000 enthousiaste leden de tocht langs de elf Friese steden, in 2009. In dat jaar was het 100 jaar geleden dat de eerste Elfstedentocht werd geschaatst en was de eerste Jaguar/Daimler in ontwikkeling.  Dat leverde de trotse eigenaren veel bekijks op.

Voor wie het evenement toen heeft gemist, biedt Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa een nieuwe gelegenheid om te genieten van de oogstrelende vormen en vloeiende lijnen van beide vlaggenschepen van de Britse autogeschiedenis.

Wie het niet aan het toeval wil overlaten of hij de colonne automobielen tegenkomt, maar liever het zekere voor het onzekere neemt, heeft daarvoor twee kansen. De tweedaagse autorit begint op zaterdagochtend 10.00 uur op de Nieuwstad, in het hart van Leeuwarden. Hier krijgt men de eerste stempel. Daarna is de start voor de zuidelijke route. Zondagmorgen de 22ste om 9.45 uur is de opstelling voor de start voor de noordelijke route. Dit vindt plaats op het Oldehoofsterkerkhof aan de voet van de Oldehove.

Op beide locaties kunnen belangstellenden niet alleen hun blik wat langer laten rusten op de bekende bolronde motorkappen, maar ook een kijkje nemen door het portierraam op het soepele leer en glanzend gepoetste notenhout. 

Van de beide merken is Daimler – niet te verwarren met het Duitse Daimler Benz – het oudst. Het Britse Daimler was bij de oprichting in 1893 zelfs het eerste automerk van het Verenigd Koninkrijk. Lange tijd maakte Daimler exclusieve voertuigen voor de ‘upper class’. In 1960 werd Daimler ingelijfd door Jaguar, een naam die in 1935 voor het eerst opdook in de autogeschiedenis. Daimler staat sinds die overname te boek als het luxe broertje van Jaguar. Dat ook Jaguar geen alledaagse auto’s maakt, zal menig tv-kijker kunnen bevestigen: denk aan de beroemde bordeauxrode Mk II waarmee Inspector Morse sinds 1987 bewonderende blikken oogstte in de gelijknamige Britse detectiveserie. 

De auto’s die in Friesland te bewonderen zullen zijn, werden voor het merendeel gebouwd vanaf de jaren veertig. Wie ze van nabij bekijkt, zal onder indruk zijn van de vaak perfecte onderhoudsstaat. Dat gaat niet vanzelf. Veel auto’s zijn door hun eigenaar bijna letterlijk tot op de laatste schroef uit elkaar gehaald en weer opgebouwd waardoor ze van buiten, van binnen en onder de motorkap werkelijk zo goed als nieuw zijn. Dat vergt veel geduld, kennis en kunde, nauwgezetheid en het doorzettingsvermogen om alle onderdelen die aan vervanging toe zijn bij elkaar te zoeken in binnen- en buitenland. Hoe goed de eigenaren daarin slagen is dus op de beide aprildagen te beoordelen, als de Friese Elfstedenroute eenmalig het fraaie decor is voor dit rijdende openluchtmuseum.
 


Auteur

Redactie