Alzheimer Café over een bijzonder portret

Dokkum

Hendrik Elings woont en werkt op het Bildtse platteland en schildert naast landschappen van deze streek veel portretten van zijn vader. Ook portretten van hem tijdens het verloop van zijn ziekteproces. Hait had Alzheimer en is hier in 2009 aan overleden.

De Friese filmmakers Petra van der Molen en Rob Pieters volgden Hendrik in de periode van november 2011 tot november 2016, de periode waarin hij zichzelf, zijn vader en zijn broers en zussen in het witte hemd van zijn vader schilderde.

De ziekte Alzheimer heeft een grote impact gehad binnen de familie.

Tijdens de poseersessies gaat het gesprek dan ook vooral over ziek zijn, afscheid nemen en weggaan. De documentaire schildert een letterlijk en figuurlijk portret van de vader van Hendrik in zijn hemd.

In de half uur durende documentaire die deze avond wordt vertoond wordt Bildts gesproken, de memmetaal van de familie Elings.

Tijdens het Alzheimer Café op dinsdag 27maart in zorgcentrum Dongeraheem (zaal ’t Centrum), aanvang 19.30uur, zullen zowel Hendrik als Petra en Rob aanwezig zijn om het project toe te lichten en eventueel met bezoekers in gesprek te gaan.

Ook zal Eddy van der Noord, uitgever van het boek ‘ Hait…portret van een hemd’, Hendrik interviewen over de totstandkoming van dit persoonlijk en intiem portret.


Auteur

Redactie