Politieke aardverschuiving op Ameland

Ballum

Op Ameland is een gevoelige tik uitgedeeld aan de zittende politieke partijen.

Nieuwkomer Ameland Eén dendert de raad binnen door vijf van de elf zetels in te nemen. Het verlies werd over alle andere partijen verdeeld. Algemeen Belang Ameland ging van drie naar twee zetels, CDA en Ameland ’82 van drie naar een. 

De klap is het hardst aangekomen bij Ameland ’82. Bij de vorige verkiezingen eindigde deze partij gelijk met ABA bovenaan, nu houdt ze alleen de VVD onder zich. De liberalen, evenals de PvdA, behouden hun ene zetel.

Fractieleider Rudolf Teuben heeft zijn conclusie uit de uitslag getrokken; hij keert niet terug in de raad.  Zijn plaats wordt ingenomen door Han van Heerde. “Ik hoop dat de nieuwe raad goed omgaat met de problemen”, gaf hij de gekozenen als advies mee.

“Men wil wat nieuws, het is nu aan ons om die verwachtingen waar te maken”, gaf Theo Faber als reactie op de aardverschuiving die zijn groepering teweeg heeft gebracht.  Als winnaar mag hij de formatiebesprekingen beginnen, daarover liet hij zich nog niet uit: “We gaan met deze uitslag aan de slag, we gaan kijken wat de beste coalitie is.”

Jeroen de Jong is bereid de besprekingen met zijn voormalige fractiegenoot aan te gaan. Hoewel het CDA de derde partij is gebleven is de verkiezing voor de christen-democraten teleurstellend verlopen met het verlies van twee zetels. 


Auteur

Redactie