Dokkumer vast voor poging tot doodslag

LEEUWARDEN/DOKKUM

Een 27-jarige Dokkumer zit sinds eind december vast, omdat hij zijn vriendin ernstig zou hebben mishandeld. Hij zou zijn vriendin onder andere meermaals tegen het hoofd hebben getrapt.

De man moet op 24 mei terechtstaan voor een poging tot doodslag. Dat bleek donderdag tijdens een pro forma-behandeling van de zaak, waarbij de rechtbank kijkt naar de stand van de onderzoeken. Het wachten is nog op een rapport van de reclassering. De Dokkumer heeft met een psycholoog gesproken. Volgens officier van justitie Thea Pitstra kwam die tot de conclusie dat de kans op herhaling van huiselijk geweld hoog is. De Dokkumer is eerder veroordeeld wegens mishandeling van zijn vriendin. In maart 2016 kreeg hij van de politierechter een werkstraf van 60 uur en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf. Hij moest zich bovendien laten behandelen.

Hij zou zich in de proeftijd niet aan afspraken met de reclassering hebben gehouden. Bovendien was hij volgens Pitstra weer de fout ingegaan terwijl hij nog in behandeling was. De officier was het dan ook niet eens met het voorstel van advocate I. Groenendijk om het voorarrest van de Dokkumer tot aan de zitting te schorsen. Pitstra vond dat de belangen van de samenleving voorrang moest hebben boven de belangen van de verdachte. De rechtbank was het daar mee eens. De Dokkumer blijft vastzitten tot aan de inhoudelijke behandeling van de zaak.