Verkiezing Wetterskip: CDA grootste in zowel Achtkarspelen als Fryslân

LEEUWARDEN - Het CDA heeft in gemeente Achtkarspelen de meeste stemmen gekregen in de verkiezing voor een nieuw algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân, zo blijkt uit de voorlopige uitslag. Provinciaal gezien blijft het CDA de grootste partij.

Dijkgraaf Paul van Erkelens maakte donderdagmorgen tijdens een openbare bijeenkomst de voorlopige uitslag bekend. In totaal brachten 295.207 inwoners uit Fryslân en een deel van het Groninger Westerkwartier hun stem uit. Dat is een opkomstpercentage van 56,2 procent. Bij de laatste verkiezingen in 2015 bedroeg dit 50,1 procent.

De voorlopige uitslag is bekendgemaakt op basis van de eerste tellingen die door gemeenten zijn doorgegeven. Uiterlijk vrijdag 22 maart leveren de gemeenten hun proces-verbalen van de verkiezingen in. Maandag 25 maart maakt het centraal stembureau van Wetterskip Fryslân tijdens een openbare zitting de definitieve uitslag en zetelverdeling bekend.

Via de verkiezingen op 20 maart 2019 wordt het nieuwe algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân gekozen. Het algemeen bestuur bestaat uit 25 leden. Achttien leden (ingezetenen) worden gekozen tijdens de verkiezingen. De andere zeven leden worden benoemd door belangenorganisaties, zoals LTO Noord (3), het Bosschap (2) en de Kamer van Koophandel (2).