EHBO Dantumadiel 65 jaar

Dantumadiel - De vereniging EHBO Dantumadiel heeft op ingetogen wijze haar 65 jarig bestaan gevierd.

Het werd niet alleen een verhaal van terugkijken maar ook vooruit. Sinds 10 jaar heeft de afdeling een hulpbrigade waarin de leden elke maand hun vaardigheden bijhouden. Van belang is dan de gerichtheid in de seizoenen: in de winter met ijs en kans op onderkoeling, in de zomer met de sportblessures.

Ook de andere leden waarvoor elk jaar een herhalingsles wordt aangeboden, is het oefenen in de vaardigheden van groot belang. Je weet nooit waar en wanneer je het nodig hebt. Voor de kinderen, voor volwassenen en voor de oudere medemens.

Reanimatie ook met de AED moet geoefend worden, als elke seconde telt. Vooral op het platteland kan de aanrijdtijd voor ambulances lang zijn. Levensreddende actie is dan geboden.

In de jubileumbijeenkomst werd ook genoemde dat een tiental leden hun jubileum bij de vereniging vierden. Zij kregen een speld uitgereikt. Zeven leden waren aanwezig. 25 jaar lid waren: Bertina Boersma-Visser (Damwâld), Jannie Anema (Damwâld), Greetje van der Mark (Feanwâlden), Lies Visser (Broeksterwâld), Lútske Zwaagstra (Damwâld) en Hans Mozes (Feanwâlden). 40 jaar lid: Nel Vastbinder (Damwâld) en Ruurdje Boer (Rinsumageast). Speciaal waren de twee personen die 50 jaar lid van de vereniging waren: Tjipke van der Veen (De Westereen) en Piet van Assen (Feanwâlden). Deze laatsten hebben hun sporen ook verdiend o.a. als bestuurslid

Na de pauze was het woord aan ambulance-verpleegkundige Erwin de Vos uit Harlingen, die onderhouden kon vertellen over het ziekenvervoer van toen en nu. Inzet van vervoermiddelen, hulp van brandweer en de organisatie rond een ongeval maar ook reanimatie passeerden de revue.