Anja Brouwer wint tweede prijs in fotowedstrijd voor natuurfotografie

Ameland - Anja Brouwer heeft zaterdag de tweede prijs in ontvangst mogen nemen voor haar serie ‘Gestrande welvaart’ over de containerramp bij de Groene Camera.

De Groene Camera is de fotowedstrijd voor natuurfotografie, met ruim 6.000 inzendingen. Volgens de jury greep Brouwer net naast de titel (het was een close finish) van Natuurfotograaf van het jaar. Daarnaast had zij een eervolle vermelding in de categorie Vogels.

,,Ik heb de fotoserie op Ameland gemaakt, maar ook aan de Friese kust. De achterliggende gedachte was om deze ramp voor de natuur in beeld en onder de aandacht te brengen door middel van mooie natuurfoto’s met ‘iets’ dat er niet in hoort. Gestrande welvaart: van ver gekomen met een containerschip en al deze artikelen en verpakkingsmateriaal zijn ergens in de natuur beland. Ons werelderfgoed is verstoord.”

Soms bedekt het zand de bewijzen met zijn mantel der liefde en zijn de aangespoelde goederen nog slechts vaag zichtbaar. Sommige zaken zoals de koelkast op het strand zijn niet meer weg te moffelen. Het laatste beeld waarin nog slechts twee schoenen vaag zichtbaar zijn onder de zachte vormen van het aanrollende water is een prachtige afsluiter van de serie waarmee Anja Brouwer runner up is geworden in deze categorie.

Vorig jaar was Anja Brouwer winnaar van de categorie zwart-wit van de Groene Camera en in 2016 won zij de Frans Lanting Photo Award WNF.

www.natuurfotografie.nl/dit-zijn-de-winnaars-van-de-groene-camera-2019/