Wijs met vaarbewijs | John Coenders

In deze rubriek behandelt John Coenders elke week een vaarprobleem dat te maken heeft met door cursisten ervaren knelpunten binnen de cursussen klein vaarbewijs.

U wordt uitgenodigd mee te denken aan de oplossing. Elke week wordt er uit de goede oplossingen een gekozen die we de week erna publiceren. Het betreffende vaarreglement wordt dan ook verder uitgediept.

Het probleem:

U vaart vanuit Dokkum richting Dokkumer Nieuwe Zijlen, uw schip is 12 meter lang en kan niet harder varen dan 20 Km/h. De nieuwe voetgangersbrug in het Dokkumer grootdiep is nog niet klaar, de bouwwerkzaamheden zijn in volle gang. Er wordt gewaarschuwd voor een stremming. Doordat er vanuit twee kanten gebouwd wordt is de doorvaartopening in het midden 8 meter. Er staan geen lichten of andere verkeerstekens die het vaarverkeer regelen. Omdat er gespuid wordt staat er een lichte uitgaande stroom richting Dokkumer nieuwe zijlen. Vanuit de Schreierstorenbrug ziet u een klein motorschip naderen dat ongeveer op dezelfde afstand van de stremming vaart als u. U zult tegelijkertijd bij de stremming aankomen.

De vraag is moet er wijken c.q. wachten en welke vaarregels er van toepassing zijn.

U kunt uw oplossing sturen naar info@wijsmetvaarbewijs.nl of via www.nautisch-instituut-noord-nederland.nl

John Coenders, Moddergat