Speciale bijeenkomst over rouwborden Hegebeintum

Hegebeintum - In de kerk van Hegebeintum is schildersbedrijf Art-Decor Randolph Algera uit Heerenveen klaar met de restauratie van de zestien rouwborden. Een bijzondere klus, die met veel precisie is uitgevoerd. Als slot van het project organiseert de Stichting Alde Fryske Tsjerken, eigenaar van de kerk en de borden, op donderdag 4 april 2019 een speciale bijeenkomst om over de rouwborden en de restauratie te vertellen.

De kerk van Hegebeintum staat op de hoogste terp van Nederland. In de kerk bevinden zich zestien rouwborden van de voormalige bewoners van het nabij gelegen landhuis Harsta State. De zestien rouwborden vormen één van de grootste collecties in het hele land.

De kerk van Hegebeintum trekt ieder jaar duizenden bezoekers, die veelal diep onder de indruk raken van de veelzijdigheid van de rouwborden. Ook Randolph Algera, die de restauratie uitvoert, was onder de indruk tijdens de restauratie van de borden.

Na ruim drie maanden werk aan de rouwborden is het resultaat prachtig. De rouwborden zijn gerestaureerd en schoongemaakt, met respect voor de individuele geschiedenis van de borden. Per bord is bekeken welk restauratieproces passend was. Daarbij is er vooral voor gekozen om intensief schoon te maken. De restauratie kon overigens worden uitgevoerd dankzij financiële steun van de provincie Fryslân.

Restaurateur Randolph Algera zal tijdens de bijeenkomst op donderdag 4 april tekst en uitleg geven over de wandborden, de restauratie en de historie van de verschillende borden.