Jelmer Boorsma naar finale NK Metselen in Ede

Kollumerzwaag - Jelmer Boorsma uit Kollumerzwaag komt uit voor Friesland in de landelijke finale NK Metselen in Ede.

In de finale van 10 tot en met 12 april strijdt hij tegen elf andere finalisten uit heel Nederland. Naast de titel ‘Beste Metseltalent van 2019’, maken de deelnemers kans op de felbegeerde ‘Zilveren Troffel’.

Jelmer Boorsma is 16 jaar en leerling aan het Docking College in Dokkum.

Goed vakonderwijs

Met het organiseren het NK Metselen voor metselleerlingen promoot de Nederlandse baksteenindustrie (KNB) sinds 1953 het metselonderwijs. Doel is de instroom van jong metseltalent te bevorderen en goed vakonderwijs te stimuleren. Iets wat altijd van belang was, maar nu zeker actueel gezien de economische groei in de bouw met een groot tekort aan vakkrachten en grote maatschappelijke opgaves zoals energiezuiniger bouwen.

De finalewerkstukken

De finalisten metselen dit jaar speeltoestellen voor een nieuwbouwwijk op de voormalige kazerneterreinen in Ede. De speeltoestellen vormen samen een hindernisbaan met militaire stormbanen als inspiratie. Het werd in een ontwerpwedstrijd ontworpen door Corné de Broekert en Pip Hiemstra, studenten Bouwkunde TU Delft. Hiermee komen ontwerpkennis en verwerkingskunde in opleidingssfeer bij elkaar.

Programma

De finale duurt drie dagen en start op woensdagochtend 10 april. Op vrijdag 12 april om 14:00 uur draagt KNB de hindernisbaan over aan de burgemeester van Ede, René Verhulst. Aansluitend volgt de prijsuitreiking door CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.