Bestuurder (64) vernielt met auto land met rode uien en pastinaak

MUNNEKEZIJL - Een inwoner van Munnekezijl (64) is woensdag bij verstek veroordeeld tot een geldboete voor het vernielen van landbouwgewassen.

De man was op 9 juli vorig jaar met zijn grijze Citoën Xantia in de buurt van Engwierum door een paar landbouwpercelen gereden.

De verdachte wilde vermoedelijk wegwerkzaamheden omzeilen. Twee mannen die op het land aan het werk waren, noteerden het kenteken. Dat stond op naam van de Munnekezijlster, maar die zei tegen de politie dat hij zich niet voor kon stellen dat hij door een stuk land was gereden. De rechter dacht daar anders over, ook omdat de man had verklaard dat hij de enige was die in de Citroën reed.

Door de actie van de Munnekezijlster waren de gewassen op het land – pastinaak en rode uien – beschadigd geraakt. De rechter besliste dat de verdachte 575 euro aan de eigenaar van het land moet betalen. Officier van justitie Riemke van der Zee vond dat de Munnekezijlster moest worden vrijgesproken, omdat de zaak in haar ogen ‘teveel open eindjes’ had. De rechter dacht er anders over, hij vond dat de vernieling bewezen kon worden. ‘De verdachte is met hoge snelheid over het land gereden’, aldus Wolters. Behalve dat hij de schade moet betalen, kreeg de Munnekezijlster een boete van 350 euro opgelegd.