Driemaal prijs voor Iryoku

Karatevereniging Iryoku (Leeuwarden-Stiens) heeft zaterdag drie prijzen in de wacht gesleept bij de 26e Day of the Youth and Beginners in Zoetermeer. Op het onderdeel kumite (direct gevecht met tegenstander) wist Erwin Wierstra (11) uit Marrum in zijn poule een tweede plek te veroveren.

Nynke Anna Zijlman (12) uit Britsum en Zofia Pool (12) uit Hallum werden in hun groep derde. Het toernooi kende 225 deelnemers van 38 scholen uit Nederland, België en Duitsland.

Wierstra moest het op de mat opnemen tegen vijf gewaagde tegenstanders. Na het verliezen van zijn eerste partij toonde de oranje bander een bewonderenswaardige dosis veerkracht en won de vier volgende matches. De winst in zijn laatste duel was het zoetst. Wierstra scoorde daarin een ippon (vol punt) met een binnenwaartse cirkelschop naar het bovenbeen (lowkick). Ook Zijlman en Pool, beiden met de blauwe band, haalden alles uit de kast in sporthal De Veur. Zijlman moest de nodige tikken incasseren in haar duels met grotere en sterkere tegenstanders, maar sloot met een positief gevoel af door de derde en laatste match te winnen. Het leverde haar het brons op. Pool wist in haar poule met drie opponenten op vergelijkbare wijze een bronzen plak te veroveren.

Mark de Boer (9 jaar, Leeuwarden, oranje band), Sem Vonk (10 jaar, Hallum, oranje band) en Brigitte Breur (11 jaar, Leeuwarden, blauwe band) kwamen niet op het podium.