Vrijheidscollege voor kinderen door Dieuwertje Blok

Leeuwarden - Bevrijdingsfestival Fryslân nodigt kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar uit om op woensdag 10 april naar het Vrijheidscollege van Dieuwertje Blok in Neushoorn Leeuwarden te komen. Dieuwertje deelt in dit speciale kindercollege haar visie op vrijheid aan de hand van haar eigen levensverhaal. Haar oma was Joods en was gedwongen om met haar familie onder te duiken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vrijheid lijkt in onze tijd vanzelfsprekend, maar Dieuwertje Blok weet door haar familiegeschiedenis dat deze waarde zeer kwetsbaar is. Haar oma was Joods. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren haar grootouders gedwongen om onder te duiken. Haar moeder was toen nog een kind. Dieuwertje: “Dankzij hulp van heel moedige mensen hebben ze de oorlog overleefd. Alle andere familie heeft, op één nicht na, de oorlog niet overleefd, omdat ze werden vermoord."

"Als je zo’n grote onvrijheid hebt meegemaakt, weet je als geen ander wat vrijheid betekent", vervolgt ze haar verhaal. "Mijn moeder heeft na de oorlog, toen ze weer vrij was, een keuze gemaakt. Ze is niet gaan haten en heeft zich niet van de wereld afgekeerd. Ze is vooral blijven geloven in een betere toekomst en dat je daar zelf aan moet werken. Ze heeft die vrijheid niet voor lief genomen, maar er een werkwoord van gemaakt door er op haar manier voor te waken dat die bevrijding niet voor niets is geweest.”

Over de Vrijheidscolleges

Dieuwertje Blok is de eerste van vier sprekers die een Vrijheidscollege geven in de aanloop naar Bevrijdingsfestival Fryslân op 5 mei. Het college van Dieuwertje Blok is uitsluitend bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar.

In de aanloop naar 5 mei worden in het hele land ruim 40 Vrijheidscolleges gegeven door verschillende sprekers. De Vrijheidscolleges zijn onderdeel van het inhoudelijke programma van Bevrijdingsfestival Fryslân. Naast het inhoudelijke programma is er een muziekprogramma met verschillende podia in Leeuwarden. Traditiegetrouw is er op 5 mei om vijf minuten voor 17.00 uur het moment waarop alle veertien Bevrijdingsfestivals in het hele land stilstaan bij vrijheid.