Wie staan op tekeningen van De Schiffart?

Onlangs werd de aandacht van Sipke de Schiffart uit Joure getrokken door een uitzending van De Wereld Draait Door. Daarin zag hij iemand met een koffer met oude foto’s waarvan hij wilde weten wie daarop stonden afgebeeld. “Hé”, dacht De Schiffart, “zo’n map heb ik ook.”

Sipke is de zoon van Wybe de Schiffart. Die was van 1956 tot 1962 leraar aan de Ambachtsschool in Dokkum. Sipke weet het niet zeker meer, maar volgens hem gaf hij Nederlands en Engels. Maar de man had nog een gave: tekenen. In zijn vrije tijd trok hij erop uit om gebouwen en landschappen te tekenen. Sipke ging mee op de brommer. “Ik heb denk ik alle terpen in Noordoost-Friesland wel gezien”, grapt hij.

Zijn vader maakte ook portretten, dat deed hij ook op school, met de leerlingen als model. “Hij zette ze in een hoek neer en ging tekenen.”

Wybe is inmiddels overleden, de tekeningen leven voort. Ze liggen nu bij Sipke op zolder, maar hij wil niets liever dan dat de prenten terecht komen bij diegenen die zijn afgebeeld of bij familieleden. Daarom heeft hij de krant benaderd. Ook heeft hij zijn verhaal mogen doen in het programma Hea op Omrop Fryslân. Wie die uitzending wil terugzien kan hier terecht: https://www.omropfryslan.nl/utstjoering/hea-fan-25-maart-2019-1735

De jongens was een jaar of 15, 16 toen ze werden getekend. De Schiffart voorzag de prenten meestal van een voornaam en/of jaartal, maar nooit een achternaam. Soms schreef hij die op de achterkant, een enkele keer voorzien van een plaatsnaam.

Sipke heeft op de uitzending al een paar reacties gehad. Onder meer van Minne van der Wal uit Feanwâldsterwâl. Vanaf nu worden wekelijks enkele portretten afgedrukt in het Nieuwsblad Noordoost-Friesland. Daarna komen ze ook op de websites van Nieuwsblad Noordoost-Friesland, Nieuwe Dockumer Courant en Kollumer Courant. Reacties kunnen worden gestuurd naar redactie.kdc@ndcmediagroep.nl