Halve finale NK schooldammen

Rinsumageast – Op zaterdag 13 april was in Rinsumageast een dubbele halve finale van het NK schooldammen. De beste drie scholen bij zowel de welpen als pupillen konden zich plaatsen voor de landelijke finales. De beste scholen uit Noord-Nederland zijn naar Rinsumageest afgereisd en meer dan 100 kinderen streden om de finaleplaatsen. Zij hebben zich geplaatst voor deze kampioenschappen via de verschillende provinciale kampioenschappen. Het toernooi werd geopend door toespraken van onder meer Gerben Wiersma de wethouder van sport van de gemeente Dantumadiel en Reinout Sloot voorzitter van de Provinciale Friese dambond.

Bij de welpen waren de bovenste twee plaatsen voor scholen uit Julianadorp. De Hofstee werd 1e en de Ranks werd 2e. De Finne uit Aldeboarn werd 3e en plaatste zich als enige Fries team ook voor de finale. Plaatselijke basisschool De Tarissing kwam met een 8e en 11e plaats ruim tekort.

Bij de pupillen haalde de Getijden uit Pieterburen de eerste plaats, de Leister Igge uit Opeinde werd tweede en de Togtemaschool uit Bedum haalde met de derde plaats ook de finale. Plaatselijke favoriet de Tarissing kwam door drie nederlagen (3x met het minimale verschil van 5-3) met een 4e plaats net te kort voor een finaleplaats. Het had een paar keer anders kunnen lopen. Individueel haalde Anne Renske Pijper met 12 punten wel de finale van Nederland. Lyonne van der Galiën haalde 11 punten en komt op de reservelijst voor het voornoemde toernooi.

Bij de prijsuitreiking na afloop was er nog een toespraak van Gerrit Visscher van de Koninklijke Nederlandse dambond. Het toernooi trok vele toeschouwers en belangstellenden. Ook was er sprake van een stuk of 10 vrijwilligers, zonder hen was dit toernooi niet mogelijk. Zo waren er in totaal meer dan 150 deelnemers aanwezig in de sportzaal van MFC De Beijer.