MSC Zoe kunstwerk tegen zinloos plastic geweld

Pieterburen - Op 20 april is er een kunstwerk van Maria Koijck naar aanleiding van de ecologische ramp met de MSC Zoe worden onthuld bij Zeehondencentrum Pieterburen.

Het kunstwerk is het symbool voor al het plastic afval dat in de nasleep van het verlies van 345 containers vrij kwam in zee. Het Zeehondencentrum heeft er een expositie bij geopend ter ere van de vele vrijwilligers die vanaf het eerste moment klaar stonden om de rotzooi op te ruimen.

De ecologische ramp die de overboord geslagen containers van de MSC Zoe veroorzaakten in de Waddenzee is door Maria Koijck verbeeld in een enorm 5 meter hoog paard. Vandaag is het kunstwerk onthuld bij het Zeehondencentrum Pieterburen tezamen met de vrijwilligers die zich ook tijdens het schoonmaken van het afval van de containers hebben ingezet.

De inspiratie van het kunstwerk kwam voort uit de duizenden My Little Pony’s die de stranden van Terschelling bezaaiden. Het kunstwerk is dan ook toepasselijk “Zoe de Ponie” gedoopt.

Het Zeehondencentrum heeft daarnaast een symbolische “stal” voor het paard gemaakt waarin de gevolgen van de ramp duidelijk zichtbaar zijn. Duizenden objecten die als gevolg van de ramp opgeruimd moesten worden zijn er te zien. Bovendien is het een eerbetoon aan de duizenden vrijwilligers die zich inspanden om de kustlijn zo snel mogelijk weer schoon te krijgen.