Op twee na warmste en recordzonnige Pasen verwacht

Regio - Pasen verloopt dit jaar uitzonderlijk warm. Vandaag wordt het in De Bilt ruim 23 graden en morgen kan het bijna 25 graden worden. Daarmee wordt het mogelijk de warmste Tweede Paasdag en bij exact 25 graden de eerste officiële zomerse dag.

Met een gemiddelde maximumtemperatuur van 24 graden wordt het vrijwel zeker de op twee na warmste Pasen ooit gemeten. Alleen in 1949 en 2011 was het warmer met 24,3 en 25,0 graden. We kunnen ook een recordhoeveelheid van 26 uur zon verwachten. Recordhouder is 2011 met 24,1 zonuren.

Eerste Paasdag wordt met ruim 23 graden de op twee na warmste Paaszondag ooit gemeten. Morgen wordt het met 23 tot 26 graden nog wat warmer dan vandaag. In De Bilt komt de temperatuur in de buurt van de 25 graden. Op dit moment wordt een maximumtemperatuur van 24,8 graden berekend en daarmee beleven we de warmste Tweede Paasdag! Het Tweede Paasdagrecord staat nu op 18 april 1949. Toen werd het 24,7 graden.

Mogelijk unieke zomerse Paasmaandag
Mocht de temperatuur naar 25 graden stijgen hebben we de eerste officiële zomerse dag van het jaar en een unieke zomerse Tweede Paasdag!

Beide dagen verlopen zonovergoten met als resultaat waarschijnlijk een nieuw zonuurrecord voor Pasen. Dit is niet alleen te danken aan het feit dat de zon de hele dag schijnt, maar het komt ook doordat Pasen dit jaar erg laat valt en de dagen lang zijn.

Koude zeebries
In het zuiden is het vandaag met 24 à 25 graden nog wat warmer dan in De Bilt. Aan de westkust warmt het op naar 19-22 graden en op de Wadden wordt het 17 graden. Er waait een zwakke tot matige oosten- tot noordoostenwind. Aan zee kan vanmiddag een koude zeebries opsteken. De temperatuur daalt dan in korte tijd van 22 naar 12-13 graden! Op Paasmaandag staat er een wat stevigere oostenwind en daardoor blijft zeewind langs de westkust waarschijnlijk uit. Met 23-25 graden is het aan het strand bijna even warm als in het binnenland en in de Zuid-Hollandse duinen wordt het ruim 26 graden. Op de Waddeneilanden komen de maxima uit rond 20 graden.

Oostenwind voert rook Paasvuren aan
De oostelijke wind voert niet alleen warme lucht aan, maar ook houtrook. Paasvuren in Duitsland en in het oosten van land zijn op diverse plaatsen afgelast vanwege natuurbrandgevaar, maar niet overal. Met een oostenwind wordt de vervuilde lucht over ons hele land geblazen. Zelfs in het westen kan hinder door houtrook ondervonden worden. Vooral mensen met longproblemen kunnen met extra klachten te maken krijgen.

Online bericht: https://nieuws.weeronline.nl/21-4-2019-op-twee-na-warmste-en-recordzonnige-pasen-verwacht