Streekomroepen als RTV NOF verdienen steun en duidelijkheid

De Westereen - Minister Arie Slob (CU) trekt nog niet de portemonnee voor het behouden en versterken van streekomroepen. Dat liet hij donderdag weten tijdens een debat in de Tweede Kamer. Het debat werd bijgewoond door een delegatie bestuurders van streekomroep RTV NOF (Noardeast-Fryslân en Dantumadiel).

RTV NOF hoort bij de omroepen waar branche-organisatie NLPO graag een pilot mee wil uitvoeren om een zogenaamd lokaal toereikend media-aanbod mee aan te bieden. Volgens Slob is er wellicht geld te halen uit een regeling die de samenwerking tussen streek- en regionale omroepen moet versterken. ‘Ik ben onder de indruk wat ik op sommige plekken in het land gezien heb’, zei de minister tijdens het debat. In november bracht de media-minister een werkbezoek aan de vrijwilligers van streekomroep RTV NOF. Slob had daarbij veel lof over de aanpak van de verslaggeving van de herindelingsverkiezingen in Noardeast-Fryslân.

De minister wacht op een advies van de Raad voor Cultuur en de Raad voor het Openbaar Bestuur over organisatie en financiering van lokale omroepen, dit wordt in september verwacht. De vrijwilligers van RTV NOF krijgen in de lobby om te professionaliseren steun van wethouders Pytsje De Graaf (Noardeast-Fryslân) en Rommy Kempenaar (Dantumadiel), zij stuurden een brief aan de woordvoerders media in de Tweede Kamer. Het bestuur is volgens beide gemeentes goed op weg om dit te realiseren, maar kan dit niet zonder extra structurele ondersteuning vanuit het Rijk.