Honderdtal jongeren komen af op 'Project-X-oproep' Dokkum

Dokkum - Een vermeende Project-X-oproep ging sinds woensdagmiddag en -avond viraal in de regio en daarbuiten. De politie greep preventief in in de wijk De Kooilanden in Dokkum.

Een meisje had via haar Snapchat-verhaal opgeroepen om langs te komen op de Da. A.M.L. Frevelstraat in Dokkum. Bij deze oproep stond dat het bericht gedeeld moest worden, wat ook gebeurde.

Politie komt in actie

De politie kreeg rond 19:00 uur lucht van de actie, waarna zij ter plaatse kwamen. Op dat moment was het nog vrij rustig in de Dokkumer wijk de Kooilanden.

Naarmate de avond vorderde arriveerden er steeds meer jongeren in de wijk. Ook de politie schaalde op en kwam met meer mankracht, waaronder een hondengeleider, ter plaatse. Ook werd er onopvallend gesurveilleerd en werd op den duur besloten om auto's die via de drukste invalsweg de wijk in wilden te controleren.

Een politie-biker kon samen met een tweetal noodhulp-eenheden de gemoederen op de Frevelstraat in bedwang houden. Wel werden tientallen ID-kaarten van jongeren die gehoor gaven aan de oproep geregistreerd door de agenten in de straat.

Meisje verhoord

Het meisje is door de politie meegenomen naar het bureau en verhoord. Later op de avond is zij weer thuisgebracht. Rond kwart voor elf ging zij via de achteruitgang uit haar woning en is zij met een vriendin naar een andere woning gegaan waar ze ook de nacht door zal brengen.

Aanhoudingen

Over aanhoudingen of andere wanordelijkheden is op dit moment niets bekend. Naar schatting kwamen er zo'n honderd jongeren op de oproep af. Het meisje had na een tijdje de oproep stopgezet, maar dit mocht dus niet baten. Door de politie-inzet kon, voor zover bekend, escalatie voorkomen worden.