Studenten halen geld op voor Het Zeldzame Ziekten Fonds tijdens zomerfair

DOKKUM Studenten van de opleiding Maatschappelijke Zorg van ROC Friese Poort zijn de afgelopen weken druk bezig geweest met het voorbereiden van de Zomerfair.

Een dag vol activiteiten, eten en drinken. De fair wordt op woensdag 19 juni gehouden in Leeuwarden, Emmeloord, Sneek en Drachten. Dit jaar organiseren studenten in Dokkum de fair voor het eerst, op dinsdag 18 juni. De volledige opbrengst van de fair gaat naar het Zeldzame Ziekten Fonds.

Broodjes knakworst en zelfgemaakte producten

De studenten zijn volledig betrokken bij de organisatie van de Zomerfair. Zo hebben ze zelf nagedacht over de activiteiten en het productaanbod. Ook het goede doel hebben ze zelf gekozen. In Dokkum verkopen de studenten broodjes knakworst aan scholen in de buurt om geld in te zamelen. In Leeuwarden kunnen de bezoekers genieten van de Nederlandse zanger AFROKID uit Groningen. Verschillende zorginstellingen komen samen met hun cliënten naar de fair zodat de studenten kennis kunnen maken met de doelgroep waar ze in het werkveld mee te maken krijgen.

Bijdrage aan de maatschappij

ROC Friese Poort vindt het belangrijk dat studenten leren om een betekenisvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij. Door te participeren in maatschappelijke activiteiten en bij voorkeur zaken te doen met lokale partijen. De organisatie van de Zomerfair is hier een voorbeeld van. ‘Je ziet dat de studenten enorm hun best doen om ideeën te bedenken en activiteiten te verzinnen om geld in te zamelen voor het Zeldzame Ziekten Fonds’ zegt docent Thirza Sijtsma. Naast de bijdrage voor het goede doel bieden ze met de Zomerfair ook een activiteit voor buurtbewoners.

Het Zeldzame ziekenfonds

Het Zeldzame Ziekten Fonds heeft al vele belangrijke medische onderzoeksprojecten mogelijk gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn de onderzoeken naar ALS, Taaislijmziekte, Neuroblastoom en Diffuus Intrinsiek Ponsglioom (DIPG), ook wel Hersenstamkanker, de ziekte die Tijn† bekendheid heeft gegeven met zijn nagellak-actie. De aandoeningen zijn vaak chronisch, progressief en levensbedreigend. Veelal treft het kinderen die als gevolg van een zeldzame ziekte niet oud worden. Door gebrek aan geld voor onderzoek naar zeldzame ziekten is vaak geen diagnose of behandeling mogelijk.

Locatie en tijd zomerfair

Dinsdag 18 juni Dokkum Birdaarderstraatweg 125 10.00 – 15.00 uur

Woensdag 19 juni Leeuwarden Wilaarderburen 1 10.00 – 15.00 uur