Eerste dag moordzaak Van Seggeren: weduwe blijft ontkennen

​LEEUWARDEN – Op de eerste dag van de strafzaak tegen 34-jarige vrouw uit Kollumerzwaag die ervan wordt verdacht dat betrokken is geweest bij het om het leven brengen van haar man Tjeerd van Seggeren, ging het alleen maar over het bewijs.

Rechtbankvoorzitter Kees Post ging stapje voor stapje door de maanden, weken en uren die voorafgingen aan de gewelddadige dood van de toen 37-jarige Van Seggeren.

Harde voorwerpen’

Dat Van Seggeren door geweld om het leven is gekomen, dat staat vast. Hij is op zijn hoofd geslagen met, zoals officier van justitie Henk Mous het verwoordde, ‘een of meer harde voorwerpen’. Wat (nog) niet vaststaat is wie degene is geweest die dat geweld heeft toegepast. Het Openbaar Ministerie, en dus ook Mous, denkt dat de weduwe betrokken is geweest bij het om het leven brengen van haar echtgenoot.

Rechtbankvoorzitter Kees Post ging de hele dag minutieus door het dossier. De vele belangstellenden kregen een lawine aan feiten, omstandigheden en verdachte zaken over zich heen. Er werd gesproken van gewiste sms’jes, telefoons die aan en op belangrijke momenten juist uit stonden, zoekslagen op de computer. Post sprak over het huwelijk, dat slecht was.

Levensverzekering

Er was gesproken over een scheiding, maar er was ook weer een levensverzekering voor de echtelieden afgesloten voor een bedrag van zes ton. Volgens de verdachte ging het op de dag dat Van Seggeren naar het Freezeforce Festival in de Westereen ging, op 9 juli 2017, juist weer wat beter tussen hun. Ze had hem naar een vriend gebracht en zou hem ‘s nachts weer ophalen. Maar die avond en die nacht kreeg ze geen contact met Van Seggeren.

Later bleek dat ze haar auto had geparkeerd – aan de Bûterwei in de Westereen – op luttele meters van de plek waar het stoffelijk overschot van haar echtgenoot werd gevonden. Juist op het moment dat ze hem kon bellen, was haar telefoon leeg. Een getuige had een auto gezien, met twee figuren die hoodies droegen en alleen maar naar de grond keken. Later meende de getuige zich te herinneren dat één van de personen, een vrouw dacht ze, ‘iets langs’ in de mouw had. Het deed haar denken aan een koevoet.

Begrafenisvereniging

Van Seggeren werd de volgende ochtend gevonden. Diezelfde dag, nog voor bekend was dat hij om het leven was gekomen, was er in zijn bedrijfscomputer gezocht op ‘begrafenisvereniging’. Toen de politie de verdachte had gebeld om te zeggen dat haar auto voor onderzoek in beslag zou worden genomen, had ze van alles uit de Mercedes gehaald en de matten uitgeklopt. De zus van Van Seggeren had een bultje grind voor de achterbank zien liggen. Langs het weiland waar Van Seggeren werd gevonden, loopt een schelpenpaadje. En dan de moeder van de verdachte en een oom, die waren op de dag dat Van Seggeren om het leven werd gebracht in Nederland. Althans hun telefoons waren door Nederlandse zendmasten aangestraald, die op een gegeven moment zijn uitgeschakeld en pas de volgende dag weer werden ontgrendeld.

Giftige planten

En dan de verdachte, die talloze malen berichten en sms’jes had gewist. Volgens haar omdat haar man haar continu controleerde. Ze had gegoogeld op giftige planten op de dag dat haar echtgenoot ziek werd, nadat hij wat te drinken van haar had gekregen. Hij vond het drankje vies en had het na een paar slokjes door de gootsteen gespoeld.

Het was veel, teveel om op te noemen, maar de vrouw bleef hardnekkig, en soms bijzonder fel ontkennen dat ze betrokken is geweest bij de moord op haar echtgenoot. De rechtbank gaat vrijdag verder. Eerst met de behandeling van de feiten, die nog niet klaar is. Dan komen de nabestaanden en hun advocaten aan het woord. Zij leggen een slachtofferverklaring af. De familie en de kinderen van Van Seggeren vorderen 1,2 miljoen euro aan schadevergoedingen. Daarna zal officier van justitie Henk Mous met een eis komen. Vrijdag is ingeruimd voor het pleidooi van de advocaat.