Koeien staan midden in Waddenzee bij Terschelling: KNRM brengt ze terug

Bemanningsleden van de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) op Terschelling hebben woensdagavond twee koeien terug aan wal gebracht die twee kilometer de Waddenzee in waren gelopen.

De bemanning van Reddingstation Paal 8 was in de ondiepe vaarwateren aan de zuidkant van Terschelling bezig met een oefening. Het was op dat moment net vloed, waardoor het voor de bemanning extra opletten was om niet door een navigatiefout buiten de vaargeul te raken.

Aan de rand van de vaargeul

Op het ondiepste stuk ter hoogte van Baaiduinen en Seeryp zagen de bemanningsleden in de verte iets uit het water steken dat niet direct kon worden geplaatst. Bij een betere bestudering zagen ze twee koeien in het water te staan, die zo’n twee kilometer in de Waddenzee stonden, dicht bij de rand van de vaargeul.

Gezamenlijk kon de bemanning van de reddingboten Frans Hogewind en Tonijn de dieren weer richting het vasteland drijven. Wadend door het slik in zware overlevingspakken was dat geen gemakkelijk karwei.

Net toen dit collectief zo de kust had bereikt, draafden de koeien echter terug het water in richting geul, waarna de reddingsactie van voren af aan kon beginnen.

Bij de tweede poging werden de koeien aangelijnd. Omdat de dieren uitgeput en gekoeld waren, schoot de operatie maar weinig meer op. Vanaf de wal kwamen ook het kusthulpverleningsvoertuig, het Redddingsstation West en de eigenaren te hulp.

Te diep voor voertuigen en niet diep genoeg voor de reddingboten waren lopen, waden en opdrijven de enige middelen om het jongvee uiteindelijk ver na twaalf uur weer in de omheining te krijgen. Hoe ze hieruit waren ontsnapt is onbekend.