Nederland ligt de komende dagen op een 'rooster'

Regio - Nederland ligt de komende dagen op een 'rooster'. In vrijwel het hele land loopt de temperatuur op naar waarden boven 30 graden.

In het zuidoosten en oosten kan het dinsdag zelfs meer dan 35 graden worden. Vanaf woensdag draait de wind naar het noorden en ontstaan qua temperatuur landelijk grote verschillen. 

Vanavond is het droog en blijft het nog lang warm. Halverwege de avond is het op veel plaatsen nog meer dan 20 graden. Er trekken wat meer wolken over het westen, terwijl het in het oosten vrij helder blijft.  

Vannacht komen in het westen wolkenvelden voor en daarbij kan een enkele drup regen vallen. Veel stelt allemaal niet voor. In het oosten verloopt de nacht vrij helder. 

Zwoele nacht

Verder is het een zwoele nacht met minima die uiteenlopen van 20 graden in het westen tot 16 in het noordoosten. De wind waait uit het oosten tot zuidoosten en is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied matig tot vrij krachtig.

Morgen start de dag zonnig en de temperatuur loopt dan ook in een rap tempo op. In de loop van de middag raakt het in het westen wat meer bewolkt (voornamelijk sluierbewolking), maar het blijft droog. 

De maximumtemperatuur loopt uiteen van 28 graden op de Wadden, 31 in het midden  tot 34 graden in het zuidoosten. De wind komt uit het zuidoosten en is overwegend matig.

Zinderende hitte

De dagen daarna is er eerst sprake van zinderende hitte. Op dinsdag liggen de temperaturen tussen de 28 graden aan de kust, tot lokaal zelfs 38 graden in Limburg. 

Vanaf woensdag zien we een tweedeling door wind van zee: op de Wadden wordt met moeite de 20 graden gehaald, terwijl het in het zuidoosten weer ruim 35 graden kan worden. Uitzonderlijke verschillen voor ons kleine landje. 

Tot en met het weekend blijft dit ongeveer de verdeling: hitte in het binnenland en verkoeling aan de (noord)kust. Verder blijft het droog en overwegend vrij zonnig. 

Bron: Buitenradar.