Metaalbedrijven starten nieuw opleidingstraject tegen arbeidstekorten in Friesland

In september starten drie Friese bedrijven, samen met Randstad en ROC Friese Poort, een nieuw opleidingstraject voor mensen die willen gaan werken in de metaalsector. In een tweejarig werk- en leertraject kunnen geïnteresseerden zich laten (om)scholen tot constructiemedewerker.

Er is een enorm tekort aan vakmensen: de nieuwe instroom via het reguliere technisch onderwijs is onvoldoende om openstaande vacatures in de sector te vervullen. Alleen al in Friesland staan momenteel meer dan 2.900 vacatures open.

JacFriesland BV (Drachten), Leenstra B.V. (Drachten) en Solidd Steel Structures (Sumar) faciliteren de leerwerkplekken. Het werk- en leertraject richt zich juist ook op mensen die geen enkele achtergrond in de metaalsector hebben, maar die zich wel als zij-instromer kunnen laten omscholen richting een duurzame baan.

De leerlingen wisselen elke vier maanden van werkgever en werkplek. Zo krijgen zij de kans om in een andere omgeving kennis en ervaring op te doen in de metaaltechniek. Het traject bestaat wekelijks uit vier dagen werken en een dag naar school in Drachten (ROC Friese Poort).

Op 2, 3 en 4 juli openen de bedrijven hun deuren voor rondleidingen en presentaties.