Bomvol Dokkum geeft Maarten zetje richting Leeuwarden

Flanerend publiek in zonnebrillen en korte broeken, een volkszanger op een podiumpje, volle terrassen, uitpuilende ijssalons. Deze maandagochtend in Dokkum leek wel een zaterdagmiddag.

De complete Bonifatiusstad leek wel uitgelopen voor elfstedenzwemmer Maarten van der Weijden. Schoolkinderen kregen juichvrij, wie aan het werk was in de binnenstad glipte er voorzover mogelijk even tussenuit om langs het Lytsdjip te staan.

Van verderop kreeg iedereen de berichten door: Maarten was Birdaard voorbij, Maarten nu ter hoogte van de Birdaarderstraatweg.

Klapwiekende armen

En dan gaat er ineens een brug open in de verte, neemt de bootjesdichtheid op het water toe en zijn daar ineens de klapwiekende armen van de langeafstandszwemmer.

Wie nog zat langs de kant gaat staan, en een oorverdovend geluid kaatst tegen de gevels van de monumentale grachtenpandjes van het Keerpunt.

Grote glimlach

Ogenschijnlijk fris en met een grote glimlach meldt Van der Weijden zich aan het ponton waar burgemeester Hayo Apotheker klaar zit met stempel nummer 10.

En dan gaat het, terwijl het publiek luidkeels 'Maarten bedankt' scandeert, richting Leeuwarden. Voor de laatste stempel.