'Dwergvinvis' spoelt aan op Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog is woensdag een dwergvinvis aangespoeld. Het is de tweede dwergvinvis in een week tijd die aanspoelt op de Wadden. Maandag strandde er al eentje op Texel.

Jan-Willem Zwart, terreinbeheerder van Nationaal Park Schiermonnikoog, heeft het drie meter lange zoogdier woensdag inderdaad zien liggen. ,,Maar inmiddels is het kadaver weer meegevoerd door de zee. De gemeente is normaal gesproken 'in charge' als het gaat om het opruimen van kadavers, dus wij hebben het beest nu laten liggen", vertelt hij. ,,Het is immers ook een voedingsbron voor andere dieren. Maar inmiddels is het kadaver dus weer weggespoeld."

'Een flink ontbonden exemplaar'

Of het echt om een dwergvinvis ging, durft Zwart niet met zekerheid te zeggen. ,,We denken dat het een dwergvinvis was, maar dit was zeg maar een flink ontbonden exemplaar, dus zeker weten doen we het niet." Vermoedelijk 'zweefde' het dode dier al een flinke tijd rond in de zee.

,,Het was wel bijzonder om even naar te kijken", stelt Zwart. ,,Er spoelen natuurlijk wel vaker kadavers aan, maar dit soort grote exemplaren natuurlijk niet iedere dag."

De laatste keer dat voor deze week een dwergvinvis aanspoelde op de Nederlandse kust, was in november 2017. Ook toen spoelden er kort achter elkaar drie walvissen aan. De aangespoelde dwergvinvissen waren nog jong en enkele meters lang. Een volwassen dier wordt gemiddeld 8 meter lang en leeft in de Noordzee.