Gedragscode voor dronevliegers op het Wad: houd afstand van zeehonden en vogels (en nog meer regels)

Wat kan wel en wat kan niet wanneer je met je drone in het Waddengebied vliegt? Het staat in de nieuwe gedragscode voor het Waddengebied, die het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vrijdag openbaar maakte.

De digitale flyer attendeert de bestuurders van drones op de bijzondere waarden van het Werelderfgoedgebied. De kern is: respecteer de unieke natuur door voldoende afstand te houden van vogels en zeehonden en respecteer de rust, beleving en privacy van anderen.

Een landelijke gedragscode voor dronevliegers is nog in de maak, die zal ongeveer dezelfde waarden en normen bevatten.

In het Waddengebied mag je niet overal met je drone vliegen, maar de regelgeving rondom de drones op het Wad is ingewikkeld. De gedragscode lost dit niet op, maar moet een aanvulling bieden door de dronevliegers te informeren en duidelijk te maken dat ze een 'beroep doen op hun gezond verstand' en rekening houden met de omgeving. Bovendien bevat de flyer een kaartje met een verwijzing naar de regelgeving.

Diervriendelijk, natuurbewust, sociaal en veilig

Vlieg diervriendelijk, natuurbewust, sociaal en veilig; dat zijn de vier gedragsregels van de code. Deze gedragsregels zijn tot stand gekomen in een dialoog met dronevliegers, Dronewatch, beheerders, natuurorganisaties en overheden.

De gedragscode voor dronevliegers in het Waddengebied geldt tot juni 2020, dan verandert de Europese regelgeving en dat kan consequenties hebben voor een deel van de inhoud van de flyer.