Surhuisterveen krijgt 2900 aansluitingen op glasvezel

Surhuisterveen - Bijna 10.000 huishoudens in Friesland krijgen nog dit jaar de beschikking over glasvezel. De verbinding wordt eerst in Wolvega en Surhuisterveen aangelegd.

In Wolvega is deze week de eerste schop de grond ingegaan en vinden momenteel graafwerkzaamheden plaats om bijna 6.100 huishoudens aan te sluiten; Surhuisterveen volgt later dit jaar. Daar gaat het om zo’n 2.900 huishoudens. De eerste bewoners kunnen in september gebruik maken van snel en betrouwbaar internet van KPN, dat bovendien toekomstbestendig is.

Noodzakelijk

,,Glasvezel is noodzakelijk als we mee willen met de huidige ontwikkelingen en de toenemende behoefte aan een stabiel netwerk dat grote hoeveelheden data kan verwerken”, legt Bart Mulders, directeur monteurs bij KPN, uit. ,,We willen tegelijkertijd games spelen, een video in hoge kwaliteit uploaden, beeldbellen en online muziek luisteren. En alles zonder haperingen of kwaliteitsverlies. Als de vraag naar data in de toekomst toeneemt, kan de snelheid van glasvezel meegroeien.”

Momenteel telt Nederland ruim 2,4 miljoen glasvezelaansluitingen. Afgelopen jaar kwamen er ruim 200.000 verbindingen bij. KPN heeft de ambitie om bovenop de 2,4 miljoen aansluitingen nog eens één miljoen woningen te ‘verglazen’. Volgens KPN is de overgang naar glasvezel van belang omdat het dataverbruik toeneemt en mensen op steeds meer apparaten tegelijk online gaan.

Individualisering

Hoogleraar glasvezelsystemen Ton Koonen aan de Technische Universiteit Eindhoven beaamt dat. Hij stelt dat de breedbandbehoefte om verschillende redenen toeneemt. De verdergaande individualisering speelt een belangrijke rol. ,,Daardoor moet je diensten op persoonlijke maat toesnijden, waarbij je zelf bepaalt waar en wanneer je er gebruik van maakt en op welk apparaat dan ook. Dat betekent dat elk individu een zeer grote hoeveelheid data moet krijgen”, aldus de professor. Wat ook meespeelt, is de trend dat we zelf meer en meer content maken in de vorm van video, audio en foto’s.

Koonen verwacht dat het datagebruik in de komende vijf tot tien jaar met een factor tien omhoog gaat. ,,Zware gebruikers, die zich bezighouden met online gaming en 4K video streaming, hebben nu al ruim 200 Mbit/seconde nodig. De databehoefte van een typisch gezin, bestaande uit twee volwassenen en twee kinderen, zal kunnen groeien naar zo’n 10 Gbit/seconde.”

Zorg op afstand

Daarnaast noemt hij digitalisering en monitoring in de zorg, waardoor steeds meer zorg op afstand –via de computer- kan plaatsvinden. Ouderen blijven steeds langer thuis wonen en ook zij hebben meer data nodig. ,,Denk aan opa en oma die met hun kleinkinderen videobellen via Skype of Facetime.” Glasvezel biedt die mogelijkheden, aldus de hoogleraar. ,,Het heeft een capaciteit die feitelijk bijna oneindig is. Ook in de verre toekomst zal glasvezel genoeg capaciteit kunnen bieden. Zelfs als we misschien ooit wel 100 Gbit/seconde nodig hebben, kan dat via diezelfde vezel die nu de grond in gaat.”

Het aanleggen van glasvezel heeft - letterlijk - wat voeten in de aarde. Er moeten nieuwe kabels van de straat naar de meterkast van de consument gelegd worden. Dat beeld is zichtbaar in Wolvega. Daar is deze week begonnen met graafwerkzaamheden. Bijna 6.100 huishoudens krijgen er glasvezel. In Surhuisterveen (bijna 2.900 huishoudens) starten de daadwerkelijke graafwerkzaamheden eind augustus. KPN NetwerkNL zorgt voor de verbindingen, waarna Friezen via KPN kunnen profiteren van het stabiele en snelle netwerk. Vanaf september kunnen bewoners gebruikmaken van het glasvezelnetwerk. Dan zijn de eerste bewoners in Wolvega er op aangesloten.

Kijk hier voor een kort filmpje over de aanleg van het glasvezelnetwerk.