Wiebes: Enquête Ternaard komt er niet

Er komt geen enquête in Ternaard en omstreken om het draagvlak voor gaswinning daar te bepalen. Dat schrijft minister Eric Wiebes in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren.

Het was een hoopvol moment, afgelopen maart in Ternaard. Topambtenaar Ruud Cino van Economische Zaken zei tijdens een informatieavond dat er mogelijk een enquête gehouden zou worden om de draagvlak voor gaswinning in de regio te meten. Cino zou zijn baas, minister Eric Wiebes, zo'n enquête adviseren, kondigde hij aan.

Nu blijkt dat Wiebes dat advies niet gaat overnemen. In antwoorden op Kamervragen zegt hij ,,niet bereid'' te zijn ,,om voor projecten op het gebied van de energiewinning door middel van een enquête onder de bevolking het draagvlak vast te stellen.''

Volgens Wiebes is het omgevingsproces, een proef waarbij belanghebbenden kunnen meepraten over de voorwaarden van mogelijke gaswinning, voldoende om de stem van de bevolking mee te nemen in het aanstaande besluit.

Wiebes noemde het draagvlak voor gaswinning in Noordoost-Friesland eerder al ,,broos''. De minister zegt in te zien dat deelname aan het omgevingsproces niet gezien mag worden als instemming met gaswinning.