Bruinvissen & BLOCBIRDS in Natuurmuseum Fryslân

Leeuwarden - In de laatste week van de zomervakantie zijn er diverse activiteiten in het Natuurmuseum Fryslân. Zo kunnen kinderen het bruinvis-kwartetspel spelen of een memoryspel over BLOCBIRDS.

Sinds de opening van de OnderWaterSafari staat er in het Rabobank Atrium een groot bruinvisspel. Dit bordspel lijkt erg op ganzenbord, maar nu met bruinvissen in de hoofdrol. Bruinvissen komen voor in de Noordzee en incidenteel ook in de Waddenzee. Vroeger noemde men alles wat in zee zwom een vis en alles met een donkere kleur bruin. Een bruinvis is echter geen vis en ook niet bruin.

Rugvin

Het is een kleine tandwalvis, die sterk doet denken aan een dolfijn. Ze buitelen niet door de lucht en je ziet ze daarom bijna niet, hooguit een rugvin die uit het water steekt. Hoog tijd dus om eens wat meer te weten te komen over dit ‘zeevarken’, zoals de bruinvis vroeger werd genoemd.

Kinderen kunnen naast het bordspel een kwartetspel doen met de bruinvis in de hoofdrol. Al doende komen ze heel wat te weten over deze soort. Zo wordt duidelijk dat er bijvoorbeeld wel zeven verschillende bruinvissen zijn. Naast de gewone bruinvis is er onder andere ook de Californische bruinvis, de brilbruinvis en de roze bruinvis. Wereldwijd zwemmen er ongeveer 700.000 van rond.

Memoryspel

Daarnaast is er een speciaal BLOCBIRDS memory spel. In de expositie BLOCBIRDS zijn met behulp van gekleurde vlakken composities gemaakt van allerlei vogels. In het memoryspel moeten de bezoekers bij de BLOCBIRD de bijbehorende vogel zoeken.

De activiteiten zijn doorlopend van 17 tot en met 25 augustus.