Flinke werkstraf voor overenthousiaste vuurwerkvrijwilliger (30)

Zijn streven om het dorp Raard iets spectaculairs te laten zien tijdens Oud en Nieuw komt een 30-jarige Westereender duur te staan.

Al jaren verzorgt de Westereender samen met twee maten het vuurwerk in zijn vorige woonplaats Raard. In het dorp wordt geld ingezameld, zodat het vuurwerktrio mooi spul kan inkopen, waar iedereen vlak na middernacht tijdens Oud en Nieuw dan van kan genieten. Omdat het de tiende keer was, meende een van de vuurwerkvrijwilligers dat er iets speciaals moest komen voor de jubileumeditie.

De Westereender vond op internet wat hij zocht. Bij een Poolse aanbieder kocht hij voor 200 euro zwaar, en in Nederland illegaal, knalvuurwerk met namen als Cobra, Atomyc, Horror en DumBum. In augustus vorig jaar haalde hij zijn bestelling op bij een afhaalpunt in Weener, even over de Duitse grens. Wat hij niet wist, was dat het Functioneel Parket op dat moment al een onderzoek was gestart naar Nederlandse afnemers van de hevige Poolse knallers.

Begin december klopte de politie aan bij de woning van de verdachte. Er was volgens justitie toen nog zo’n 5 kilo over van het vuurwerk. ,,Ik had het een en ander afgestoken om te kijken wat het deed”, zei de verdachte gisteren tegen de economische politierechter. Het leek hem inmiddels al geen goed idee meer om dit type vuurwerk af te steken voor het oog van het dorp. De verdachte: ,,De andere twee van de vuurwerkgroep wisten er niks van af dat ik dit spul gekocht had.”

'Het was ontzettend gevaarlijk'

,,Hij wist donders goed dat het hartstikke illegaal was”, zei officier van justitie Daniëlle van Iperen. ,,Het was ontzettend gevaarlijk.” Ze eiste een werkstraf van 150 uur, waarvan 50 voorwaardelijk. Het is de eerste keer dat de man in aanraking komt met justitie. ,,Erg fors”, vond advocaat Bart Canoy de eis. ,,Zeker in de context dat hij de inkoop nu eenmaal regelt voor het hele dorp.”

Toch zijn dit soort straffen voor illegaal vuurwerk inmiddels heel normaal, antwoordde rechter Bauke Jansen. Hij vonniste conform de eis.