Johan en Heinze genomineerd voor Special Award 2019

Drogeham - Heinze van Dijken uit Buitenpost en Johan van der Wal uit Drachten zijn doorgedrongen tot de finale van de Special Award 2019, de landelijke kunstwedstrijd voor kunstenaars met een beperking.

Heinze van Dijken en Johan van der Wal zijn kunstenaars van Daeldersplak in Drogeham. Hun werk wordt momenteel tentoongesteld in de Nicolaikerk, naast het Centraal Museum in Utrecht. Die Special Awardexpositie is eind juni feestelijk geopend. De opening van de Special Award 2019 expositie werd gepresenteerd door Stephanie Afrifa. Zij is curator en presentator met een passie voor innovatie in kunst, mode, cultuurwetenschappen en welzijn, en regelmatig tafelgast bij DWDD.

Randactiviteiten

De Special Award is dé vierjaarlijkse landelijke beeldende kunstwedstrijd voor kunstenaars met een handicap, georganiseerd door Special Arts. De expositie is tot en met 15 september te bezoeken dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 16.30 uur. De komende tijd zijn er bijzondere randactiviteiten rondom de Special Award 2019-expositie. Zoals een kunsttour voor kinderen, een 60+ rondleiding en de kunstvesper: Art Brut, wat is dat eigenlijk? Het activiteitenprogramma wordt regelmatig aangevuld en is te vinden op www.specialaward.nl.

Voorjaar 2019 zijn kunstenaars uitgenodigd om digitaal drie recente kunstwerken in te sturen. Bijna 400 kunstenaars hebben werk, met een grote diversiteit van thema’s en technieken, ingestuurd. Uiteindelijk heeft de tussenjury, bestaande uit galeriehouder Nico van der Endt, kunstenaar Paul Klemann en kunstenaar Roland Berning, 39 kunstenaars geselecteerd. Een groot aantal van deze kunstenaars was aanwezig bij de opening.

Pure talenten

Special Arts bevordert de kunst- en cultuurparticipatie van mensen met een handicap en zet zich in voor de ontplooiing van hun pure talenten. Naast de organisatie van projecten biedt Special Arts een structureel platform aan het beeldende werk van buitengewone kunstenaars via een galerie en kunstuitleen.

Via www.specialaward.nl kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete kunstenaar voor de Special Award publieksprijs. Deze prijswinnaar en de winnaars die geselecteerd worden door de vakjury worden medio september op de expositie bekend gemaakt. Bij de tentoonstelling is een kunstcatalogus verkrijgbaar. Ook is er een Special Award Pakje Kunst-automaat, waarmee bezoekers voor slechts 4 euro in het bezit komen van een miniatuur kunstwerk gemaakt door een buitengewone kunstenaar.

www.specialaward.nl

www.specialarts.nl