Brommels, boerderijdiploma’s en vogelhuisjes

EASTERMAR - Het bramenplukken kan komend weekeinde beginnen. Bezoekers van het Wâldpyk bramenfestijn Brommels kunnen ook terecht op twee boerderijen in Eastermar en Veenklooster.

Twee leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden openen dit weekeinde de deuren van hun bedrijven voor de bezoekers van Brommels! Op de boerderijen in Eastermar en Veenklooster organiseren ze leuke activiteiten en kan een heus Boerderijdiploma worden behaald. In de omliggende weilanden kunnen bramen worden geplukt.

Boerderijdiploma

Kinderen kunnen zaterdag van tien tot vijf uur en zondagmiddag van een tot vijf aan de Seadwei 3 in Eastermar bij boer Pier Jan Boersma een Boerderijdiploma halen. Hiervoor moeten de kinderen koeien melken en vogels en bomen in de dykswallen (houtwallen) herkennen.

Daarnaast vertrekt ieder heel uur de trekker met daarachter een boerenkar voor een rit door het land. Bij het zandpad kunnen de bramenplukkers van de kar afstappen zodat zij tijdens het teruglopen aan de slag kunnen.

Vogelhuisje timmeren

Wie de gekraagde roodstaart (readsturtsje) aan een nieuw huisje wil helpen, is zaterdag tussen tien en vier uur welkom bij Renze en Hettie Roorda aan de Keningswei 1 in Veenklooster. Kinderen, en natuurlijk ook volwassenen, kunnen hier voor 2 euro onder leiding van Pyt van de Polder vogelhuisjes voor het readsturtsje bouwen.

Het zangvogeltje, kleiner dan de mus, komt meer dan gemiddeld voor in het coulisselandschap van de Noardlike Fryske Wâlden. Pyt neemt om twee uur de bezoekers ook graag mee het veld in. Daarnaast is de boerderij van binnen te bekijken en ook hier kan een Boerderijdiploma worden behaald.

www.brommelsfestijn.nl