IFKS: Zwaga zwijgend over finish en roefbrand C-klasse

ECHTENERBRUG – Vreugdedansen over waardevolle winsten bleven woensdag deels uit bij de inhaalwedstrijden van de IFKS op It Tsjûkemar. In de hoofdklasse wond Ulbe Zwaga van Waaksdom uit Joure zich als winnaar meer op over een eerder verloren protest dan over het wedstrijdplezier. Ondanks twijfels van zijn kant en van meer ervaringsdeskundigen is hoger beroep niet mogelijk.

 

Zwaga moest de eerste wedstrijd zondag staken vanwege een ernstig gewonde aan boord. Een dag later werd hij geslachtofferd door een protestzaak. Dinsdag werd de strijd in de hoofdklasse door zwaar weer afgelast, zodat hij woensdag feitelijk zijn beste dag kende met een eerste zege. In de gatebaan wist hij zijn voorsprong uit te bouwen tot ruim twee minuten. Bij de finish bleef hij als winnaar zo kalm als een zalm, maar zijn zeilerbloed kookte. “Wêr sile jo foar?” Hij staat, incluis de dagzege, nu op de twaalfde plaats van het voorlopig algemeen klassement met 34,9 punten.

’t Swarte Wief

Na een perfecte start bleek Zwaga niet te passeren. Boeiend was vooral de strijd tussen Jaap Hofstee van ’t Swarte Wief uit De Tynje die scherp verdedigend Sikke Heerschop van Wylde Wytse uit Rotterdam achter zich wist te houden tot aan de finish. Heerschop kwam soms even langszij, maar zag geen enkele kans voorbij te stevenen. ’t Swarte Wief liep bijna twee volle minuten na Zwaga binnen, maar met ruim voorsprong op Heerschop senior. Jonge Jasper, Ut ‘e Striid en ook It Doarp Eastermar speelden allemaal door een slechte start ditmaal geen enkele rol in de voorhoede.

Brand

Terwijl Henk Regts in de C-klasse met Grutte Pier uit Nij Beets glunderend de inhaalwedstrijd won, sloeg paniek toe aan boord van tweede binnenkomer Harmen Brouwer van Drie Gebroeders uit Gorredijk. Enkele seconden na zijn binnenkomst kringelde door wellicht kortsluiting in een accu zwarte rook uit de roef. Een bemanningslid raakte hierdoor even buiten westen en moest naar het ziekenhuis in Heerenveen worden gebracht voor controle. Ook andere bemanningsleden werden vanwege het inhaleren van rook medisch gecontroleerd. Twee fokken moeten als verloren worden beschouwd. Dankzij zijn behulpzame broer Sytze, schipper van het SKS-skûtsje Gerben van Manen, kan er na dispensatie donderdag met een leenfok verder worden gezeild. Het schoonmaakbedrijf  Sappé uit Joure is de hele middag bezig geweest het skûtsje weer een frisse aanblik te geven. Hulp kwam er, dankzij ook facebook, voor een hevig geschrokken schipper binnen een uur uit zowel binnen- als buitenland. Harmen kan mede hierdoor donderdag de strijd weer aanbinden met onder meer Steven Zijsling van Striidber uit IJlst die ditmaal na hem finishte. Henk Regts heeft in deze klasse met 4,7 punten over vier wedstrijden de beste papieren voor promotie. Harmen Brouwer volgt hem op de voet met 7,9 punten, terwijl Steven Zijsling aansluit met vijftien punten: drie debutanten met gouden promotiekansen.

Friese outfit

In de B-klasse is Pieter-Jilles Tjoelker van Sterke Jerke uit Earnewâld, met nu 3,6 punten uit vier wedstrijden, de eerste die een promotiekans kan verzilveren. Sijmen Kalsbeek van Raerder Roek uit Raerd liep als tweede binnen voor Hartman Witteveen van Freonskip uit Blauhús. In kledij steken de Blauhuisters iedereen naar de kroon dankzij overcoats die gemaakt zijn van Friese vlaggen. “In bytsje waarm sa oer de oare klean hinne”, aldus een van de bemanningsleden. “Mar, it stiet wol moai”.

Atje-waardig

Andries Brouwer van De Reuzen uit Akkrum heeft na de volle winst bij de inhaalwedstrijd voor de klasse A-klein nu 4,7 punten uit vier wedstrijden: Atje-waardig zoals dat in zijn kringen wordt genoemd. Promotie is voor hem evenwel niet mogelijk, omdat de originaliteit van de schepen dit in de weg staat. Tweede werd Sander Meeter van Vriendschap uit Akkrum en derde Harm van der Weiden van Eemlander uit Eemnes.