Paalzitters Kollum van start: zestig uur zitten voor zeshonderd euro

Voor het eerst in zeven jaar tijd kunnen mensen in Kollum weer laten zien hoe lang ze op een paal kunnen zitten. Om 10:00 uur bestegen vier deelnemers, twee mannen en twee vrouwen, hun zitplaats om daar vervolgens zestig uur lang te blijven zitten.

Gedurende drie dagen moeten de deelnemers drie keer een verplichte pauze van tien minuten nemen en bovendien hebben ze iedere twee uur recht op een pauze van tien minuten. Maar handig is het niet om hier telkens gebruik van te maken: degene die uiteindelijk de minste pauze heeft genomen én de zestig uur vol heeft gemaakt, wint de eerste prijs van 600 euro.

Voor de tweede zitter ligt een bedrag van 400 euro klaar en voor de derde plaats 200 euro. Voorwaarde voor welke prijs dan ook is dat de zestig uren sowieso worden voltooid: al zat je 59 uren op de paal en ben je als laatste overgebleven, geen zestig uur is geen prijs.

Prachtig ‘paalzitweer’ wordt het de komende drie dagen niet bepaald: in de eerste twee uren van de wedstrijd kregen de deelnemers al een paar beste buien te verduren. Met ieder een eigen parasolletje kunnen ze zich enigszins tegen de regen wapenen. Bij onweer worden ze van de paal gehaald.

Toeschouwers die geen zin hebben om zelf in de regen naar de paalzitters te komen kijken, kunnen het schouwspel ook via een webcam bekijken.

Lees ook: