Kerkhofpaaltjes Wetsens gaan weer weg, maar niet meteen

De paaltjes op de begraafplaats van de kerk van Wetsens worden verwijderd. Dat is de voorlopige uitkomst van overleg tussen de PKN-gemeente Dokkum en de plaatselijke commissie van de kerk.

De plaatsing van zo’n driehonderd nummerpaaltjes bij de monumentale kerk door de PKN-gemeente veroorzaakte in de afgelopen periode onrust in het dorp. Ze waren geplaatst als steun voor de vrijwilligers van de PKN om de plek van een graf te kunnen vinden.

Dorpelingen hebben er echter een hele andere beleving bij en vinden dat het vredige gevoel dat je kreeg bij het maken van een rondje over het kerkhof wordt verstoord. Ook werd bezoekers de mogelijkheid geboden middels een petitie hun gevoelens te uiten.

De onrust leidde tot een overleg dat donderdag plaatsvond tussen het dorp en PKN-gemeente Dokkum, Aalsum en Wetsens. Dit leidde tot de gezamenlijke bevinding dat de paaltjes toch van de begraafplaats moeten worden verwijderd.

 ,,Gezien alle emoties gaan we er voor zorgen dat we de administratie zo snel mogelijk op orde hebben en de paaltjes dan in zo'n korte mogelijke termijn weghalen'', aldus Tjeerd Waslander van de PKN-gemeente. Een werkgroep gaat daar mee aan de slag.

Lees ook: 'Verdriet' in Wetsens over paaltjes kerkhof

Lees ook: Kerk in verweer: 'Paaltjes op begraafplaats zijn steun voor vrijwilligers'

Op welke termijn de paaltjes worden weggehaald is iets waarover de partijen van mening verschillen. Lenie Lap van de plaatselijke kerkelijke commissie begrijpt niet waarom dat niet meteen zou kunnen. ,,Met een drone kun je de nummers fotograferen.''

Waslander stelt dat de afstemming met het dorp wat de paaltjes betreft beter had gekund. Hij denkt ook dat digitale middelen inderdaad een rol kunnen spelen om de administratie op orde te krijgen. ,,Maar nu zijn de paaltjes er wel en willen we proberen om dit op een duurzame en zorgvuldige wijze af te handelen en geen overhaaste stappen nemen.''